6 minutes reading time (1289 words)

Каква е тайната на успеха?

Каква е тайната на успеха?


Много хора търсят тайната формула на успеха в желанието си да изградят по-достойно бъдеще за себе си и за децата си. Много често обаче тези хора правят какви ли не сложни открития и заключения, които ги объркват още повече и в повечето случаи ги отказват от каквото и да било начинание, и те остават затворници на своите ограничаващи вярвания.

В търсене на тайните ключове, тайните кодове, тайните неща, които богатите са открили и приложили в живота си, повечето хора вярват, че успехът не принадлежи на тях и че те са обречени да бъдат бедни докато са живи.

А в каквото вярва човек, това му се и случва!

Но каква е тогава тайната на успеха? Защо едни хора успяват, а други - не?

 

Тайната на успеха всъщност се свежда до две прости неща - решимост и действие.

Наполеон Хил е казал - "Не чакайте. Времето никога няма да е точно."

Една от основните предпоставки за неуспех на повечето хора е постоянното отлагане. Те постоянно смятат, че не са готови, че моментът не е дошъл, и така цял живот. Безброй истински таланти са пропиляли шанса си да последват мечтите си точно поради тази причина - страха, че не са готови. 

Върнете се няколко реда нагоре и прочетете отново това, което Наполеон Хил е казал. 

Нима когато ви се роди за пръв път дете бяхте готови? Нима когато за пръв път седнахте да се учите как да шофирате бяхте готови? Нима когато за пръв път се учихте да плувате бяхте готови?

Не осъзнавате ли, че докато не започнете да правите дадено нещо, няма как да се научите?

Затова спрете да отлагате и започнете да действате! Това ще ви отведе много надалече и ще ви доближи максимално до вашите мечти!

 

Втората причина за неуспеха на повечето хора е решимостта. Или по-скоро - липсата на решимост.

Маргарет Тачър е казала - "90% от тревогите ти никога не се случват."

Когато ние отлагаме да предприемем определени действия, определено засилваме нашата нерешимост. И обратно - когато действаме, това води до повече решимост от наша страна.

Само си спомнете ситуации, в които ви се е искало да проведете разговор с някого, когото харесвате, но не сте го направили, защото сте имали чувството, че нещо ви спира...

Какво всъщност ви е липсвало в този момент? Точно така! Липсвата на решимост!

В тези моменти започвате да си мислите как да започнете разговора например, или пък се чудите какво да кажете на човека, как ще реагира той, дали няма да изглеждате нелепо, глупаво. Може би няма да ви отрази изобщо? Може би ще се изложите пред него? Или пък ако той ви отвърне с определен въпрос, вие няма да знаете как да отговорите... 

Познато ли ви е?

Разбира се! И преди да сте се усетили, вие сте загубили още повече от своята решимост. 

И тогава започва отлагането. Това безкрайно отлагане...

И за да дадете смислено оправдание пред себе си, обикновено си казвате "Той моментът не беше много подходящ, но пък следващия път ще го направя."

И така, защитният механизъм на нашия собствен мозък се е задействал, за да ни предпази от нас самите, като намали и дори елиминира разрушителното влияние на мислите ни, както и огорчението от проявената за пореден път нерешителност!

И така, отлагането ви е победило за пореден път, защото то отваря врати за страха. А страхът взема превес над съзнанието ви, блокирайки решителността ви за действие.

Сега съзнавате ли колко е важно да не се поддаваме на тези ограничаващи въпроси, породени от липсата на решимост?

И всъщност ако искате да се справите над този проблем, действайте! Решението е в действието!

Щом дадено нещо е преминало през мислите ви, значи точно сега е моментът! Сега е точният момент! Не го отлагайте, не се поддавайте на мислите, които започват да ви атакуват на секундата! Просто станете, отидете и го направете! Каквото и да трябва да направите!

Ако трябва отново да дам за пример желанието ви да започнете разговор с някого, след като сте си го помислили, просто отидете и кажете на човека "Здравей" и ще видите как разговорът ще тръгне с лекота. Ще останете силно изненадани как изброените по-горе мисли и атаки просто ще се изпарят!

А какво ще е продължението на разговора и какъв ще е изходът? Това вече е във вашите ръце и е пряко свързано с уменията, знанията, качествата, които притежавате.

 

Но как да подобрите решимостта си?

Това става, като промените фокуса си. Като промените очите, с които гледате на ситуациите и ъгъла, от който гледате на тях!

Ето например когато се случи нещо негативно, е много лесно да погледнете откъм негативната страна и да приемете фактите такива, каквито са. Но възможно ли е да погледнете откъм позитивната страна на нещата? Възможно ли е да извлечете полза от ситуация? Възможно ли е лошата новина да се подобри и да се опитате да я превърнете в положителна? 

Възможно е, разбира се, и това зависи само и единствено от вас и от вашата нагласа!

Освен от смъртта, от почти всяка друга неприятна или негативна ситуация могат да се извлекат много плюсове и ползи! Просто трябва съвсем целенасочено да го желаете. Тоест - да промените фокуса си!

Ако досега сте мрънкали често, помислете това дали е градивно и дали не натоварва хората около вас! Вместо да мрънкате, забелязвайки даден проблем, защо не започнете да мислите критично и да анализирате проблема? И ако нещата са във ваш контрол, предприемете правилните действия, за да го решите, или поне да го подобрите!

Около нас е пълно с негативни хора и ако се поддадем на тяхното влияние, те ще ни настроят на тяхната честота. А това съвсем не е във ваша полза! И ако сте се оставяли до момента на тяхното влияние, време е да промените това! Дръжте съзнанието си затворено за мислите и изказванията на всички тези негативно настроени хора! Ако можете да им помогнете, представете им нещата от различен ъгъл, от различна перспектива, но не очаквайте че непременно ще ви послушат. Даже е по-вероятно да се опитат да влязат в спор с вас и това по никакъв начин не бива да ви учудва. Ако успеете да им помогнете - супер. Но ако не успеете, стойте далече от такива хора! В крайна сметка това е процес, който зависи и от двете страни и ако вие сте направили всичко както трябва, това е във вашия контрол, но как ще реагира отсрещната страна - това вече не е във вашия контрол. Така че - без разочарования!

Не се поддавайте на своите страхове! Със сигурност те съществуват и ще продължават да се опитват да ви спират да не се развивате! И това е съвсем нормално!

Обикновено страховете идват, когато напускаме комфортната си зона, и ако нещо ви кара да се чувствате неудобно и не на мястото си, то това нещо се намира извън тази зона на комфорт. Но нали именно там - извън зоната на комфорт се случва истинското развитие? Затова - предизвикайте себе си и се изправете срещу страховете си, срещу собствените си спирачки, собствената си неувереност, и го направете!

И така, най-доброто решение за премахване на нерешимостта е предприемането на действие! Днес! Сега! На момента!

Успешните хора действат!

Сега действат!

Те не отлагат за утре или за момента, когато ще се чувстват по-готови!

Няма такъв момент!

Ако сега нещо е нахлуло в мислите ви, значи СЕГА Е МОМЕНТЪТ!

Не го отлагайте за утре, защото утре отново ще го отложите за следващия ден!

И така, ще се събудите един ден с побеляла коса и със сигурност ще съжалявате за всички пропуснати моменти!

А нали знаете, че на смъртното легло хората съжаляват много повече за нещата, които НЕ са направили, отколкото за нещата, които са направили, макар и погрешно.

 

Коментирайте отдолу тази статия и аз ще отговоря с огромно удоволствие на всичките ви въпроси!

За едно по-добро бъдеще на България! 

 

 

1
Каква е тайната на успеха? - 3 стъпки за постигане...
3 стъпки, за да се превърнеш в Шампион в своя МЛМ ...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 24 Април 2024