6 minutes reading time (1262 words)

5 грешни навика, които ще попречат на успеха ти!

5 грешни навика, които ще попречат на успеха ти!

Често срещам хора, които мечтаят за успех. Хора, които мечтаят да постигнат нещо повече в живота си.

Успехът има различни измерения в различните сфери на живота ни. Често си мислим, че знаем всичко, че сме прави във всичко. Но всъщност - мислим и вярваме само това, което ни "изнася", само това, в което искаме да вярваме.

Именно поради тази причина хората обикновено спират да се развиват, спират да вървят напред. Защото егото им надделява над тях самите.

Сигурно си чувал за закона на Парето, според който "Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите". Това означава, че с 20% от твоите усилия постигаш 80% от резултатите си. Това също означава, че 80% от заниманията на хората са неефективни, дори са загуба на време.

И така, ако желаеш да постигнеш успех, концентрирай се върху тези два основни начина - отделяй повече време и спри да си губиш времето с неефективни и ненужни действия!

Големият проблем всъщност идва от това, че една голяма част от действията ни са се превърнали в навици. Навици, които правим от години. Навици, които ни държат в плен, в примка, пречат ни да се развиваме и да вървим напред! Необходимо е да осъзнаеш, че трябва да изхвърлиш от живота си навиците, които те дърпат назад!

Навикът е нещо, което се формира с постоянство. Според изследвания е установено, че ако човек прави едно и също нещо за период от 21 дни (например чете книга рано сутрин, или спортува ежедневно), това се превръща в навик! Само за 21 дни, приятел!

За да се развиваш като личност, е много важно да се самоусъвършенстваш! Да изграждаш по-доброто си "АЗ", което ще ти донесе по-добър резултат в бъдеще! Това самоусъвършенстване неминуемо е придружено от изхърлянето на някои основни навици.

Нека споделя с Теб тези 5 основни навика, които буквално УБИВАТ УСПЕХА:

1-ви Навик - Да правим прибързани изводи!

Замислял ли си се колко често хората влизат в капана на това да предвиждаш нещо - какво би се случило, как би се случило... и всъщност да започнеш да действаш според погрешните си представи и очаквания за бъдещето? Не мислиш ли, че вътрешният ти глас може понякога да се окаже доста лош съветник?

Това се получава, защото страхът от загуба е много по-голям мотиватор от желанието за успех. Затова недей да си правиш прибързани изводи, особено когато те са негативни. Ние хората като цяло имаме способността, когато видим, че се задава опасност от нещо, което няма да ни хареса, да отделяме много сила и енергия, преувеличавайки и представяйки си как ще имаме сериозен проблем и предварително започваме да се тормозим как да го разрешим. Отделяме прекалено много време и енергия, за да превърнем тази малка опасност или ситуация в огромен, грандиозен, едва ли не световен проблем, който би ни се стоварил в бъдеще на главите! Когато пък тези ситуации са обвързани до известна степен и с други хора, често се появяват конфликти и недоразумения.

2-ри Навик - Да драматизираме!

Навикът да се драматизира, излишното задълбаване в дреболии ни води до две основни загуби - загуба на енергия и загуба на време. Вместо да отдаваш значение на безсмислени дреболии, насочи своето време и енергия към по-градивни неща! Не прави излишни драми от някакви супер безобидни ситуации! Не драматизирай и не се паникьосвай от дреболии! Не си мисли какво и как може да се случи ако се случи еди-какво си.

Важно е да осъзнаеш, че този начин на мислене сковава излишно съзнанието ти и стресът се превръща в твой основен господар. А твоята цел е да бъдеш успешен, воден от правилните мотиви! Затова не драматизирай излишно!

3-ти Навик - Да отлагаме!

"Ще започна да отслабвам, понеже имам нужда, но от другата седмица, защото сега съм прекалено изморен(а)!"

"Ще започна да работя върху личностното си израстване, но от началото на другия месец, защото сега съм прекалено зает(а) в работата си и нямам време да чета книги!"

Познат ли ти е този сценарий? Някакси - всичко, което си решил да започнеш, все го отлагаш за понеделник, за другия месец, за другата година...

Защо постоянно отлагаш? Защо го правиш? Ще ти кажа отговора - защото това не е твоята зона на комфорт и не искаш точно днес да я нарушиш. Прав ли съм? Зоната ти на комфорт е едно прекрасно място, където чувсташ спокойствие и релакс, но за съжаление нищо полезно не се случва там. Ако желаеш да постигнеш успех в живота си, в кариерата си, в личностното си израстване, във взаимоотношенията ти със приятели, семейство, деца, родители, колеги, тогава ТИ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕШ ЗОНАТА СИ НА КОМФОРТ!

Не живей със спокойтвието, че животът е вечен! Постарай се да не отлагаш дори и най-дребните, на пръв поглед незначителни неща като едно телефонно обаждане например!

Направи си списък с приоритетите ти за деня, отбележи кой от тях е най-важен и ще доведе до най-голяма промяна към твоята цел и започни от него. Започни да действаш! Не отлагай, а действай! Старай се да изпълняваш всеки ден задачките, които си набелязал, започвайки от най-трудната и най-досадната! Само така ще постигнеш желаните от теб резултати и само така ще получиш мечтаният от теб живот!

4-ти Навик - Да сме дезорганизирани!

Едно от най-най-важните неща за успех в която и да е сфера, професия или област - това е умението да организираме правилно времето си и задачите си. Всеки един от нас има 24 часа на разположение в денонощието си и ако не съумееш да организираш правилно времето си, никога няма да имаш време за всичко. Да бъдеш дезорганизиран има своята цена и ти я плащаш постоянно и ежедневно. Ако не умееш да управляваш правилно времето си, в твоя живот ще бъде постоянен хаос и винаги ще си зает(а) с какво ли не. Получава се така, защото всичко ще ти се струва трудно, ще виждаш че те очакват прекалено много задачи и няма да знаеш от къде да започнеш.

Едно от най-ценните качества на всички успешни лидери и на всички велики личности в света е точно това - успявали си да организират времето си по правилен начин. Когато осъзнаеш това и подредиш приоритетите си и задачите си по правилния начин, тогава ще установиш, че ще имаш време за всичко!

Затова, съветът ми към теб е да правиш ежедневен списък със задачите, които те очакват да направиш, и да ги подредиш по приоритети. Не забравяй принципа на Парето - че 20% от нашите действия допринасят за 80% от резултатите ни и обратно! Затова открий тези 20% важни неща, които трябва да правиш ежедневно, за да постигнеш максимум резултати в живота си и в бизнес развитието ти!

5-ти Навик - Мултитаскинг, или правене на няколко неща едновременно!

Когато ти се опитваш да правиш няколко неща едновременно, това обикновено води до загуба на продуктивност от твоя страна. Човешкият мозък може да се концентрира само върху едно нещо в даден момент и затова е важно да разбереш, че превключването от задача към задача ще ти пречи много на правилното ти съсредоточаване.

Често се случва да започнем да вършим дадена задача, но междувременно излиза втора задачка, трета задачка, телефонът ни звънка, разсейва ни, мислите ни отиват в друга посока. В същото време все още не сме завършили първата си задача, веднага започваме с другите, които са изкочили току що, в следващият момент ни излиза още една нова задача, изведнъж се усещаме че не сме довършили първата... И настъпва пълен хаос... Познато ти е, нали?

Затова, вместо да се разпокъсваш на хиляда посоки, концентрирай се само върху една единствена задача в даден момент, довърши я докрай и чак след това премини към следващата. Само така ще бъдеш истински продуктивен, и ще свършиш максимално количество работа за минимално количество време!

 

1
COVID-19 - Проблем или възможност?
Съвети за Успех - Джейн Лийч, Мениджър „Диамант"

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 24 Април 2024