4 minutes reading time (895 words)

5 безценни урока от животните

5 безценни урока от животните


Като деца ние не се спираме пред никакви трудности и препятствия, но колкото повече порастваме, толкова повече ограничения започваме да поставяме пред себе си.

Често тези ограничения са в резултат на неправилното възпитание от страна на родителите ни - "Не пипай!", "Млъкни!", "Омръзна ми да говориш глупости!", "Да бе да, мечтай си, те мечтите са безплатни...", и всякакви подобни, които формират все по-силно и по-силно ограничаващите вярвания в децата.

От друга страна средата в училище е много силен фактор за това. Оценяването на грешките и пропуските със слаба оценка формира една неправилна нагласа в децата, че не бива да грешат и че винаги във всичко трябва да бъдат перфектни, което се оказва сериозна пречка в живота им когато порастнат и се сблъскат с действителността.

И тук на помощ ни идват животните с техните силни уроци от суровата действителност. Уроци, които те никога не са учили в училище, защото тяхното училище е ежедневната им борба за оцеляване!

Ето какво можем да научим от животните, от природата, от заобикалящия ни свят...

 

1. Първият урок, който ни води към успеха можем да почерпим от малките лъвчета. Той се нарича „ИЗЦАПАЙ МУЦУНАТА с кръв”.

Лъвчетата са наистина добри ученици. Учат се от старшите по-опитни лъвове и го правят в действие, а не по учебници и разговори. Те са сигурни, че за да се научат да ловуват трябва да си омърлят муцуната с кръв. Докато ние дори ръцете си се плашим да изцапаме. Седим си чинно и гледаме как един заек пред дъската ни обяснява как да ловуваме. Или още по-лошо - вкъщи се учим самостоятелно, а дойде ли време за лов, не само че не можем да ловуваме, но дори и миризмата на кръв ни ужасява.

 

2. Вторият урок ще го научим от рибите. Той се нарича „урокът на ПОТОКА”.

Рибата винаги плува против течението и въпреки мнението на болшинството - това е правилно. Прави го не с цел да си усложни живота, а за да може покрай нея да мине по-голямо количество вода. Така ще получи повече кислород и храна. По този начин, животът й става няколко пъти по-богат.

Ние, за разлика от рибите, се стараем да плуваме по течението на стагниращия поток и в резултат вместо 40 годишен опит имаме едногодишен опит, ама повторен 40 пъти. Не желаем да напуснем зоната на комфорта, а после се чудим защо животът ни е дал толкова малко възможности. Очакваме да спечелим от тотото на живота без дори да сме купили билет.

 

3. Третият урок ще бъде от кълвача. Именно, от кълвача! Той се нарича «урок на РЕАЛИСТИЧНИЯ ФОКУС».

Кълвачът за много неща е доста по-умен от нас. Да, той удря главата си, но го прави много успешно. Реалист е – подобно на много от нас не се опитва да разцепи дървото на две с един удар, фокусиран е и не блъска дървото от всички страни. Целенасочено удря в една и съща точка, бавно приближавайки своя червей. За нас обаче, червеят е дребна работа, на нас ни дай цял змей, при това, не скрит в твърдата дървесина, а само покрит с няколко листенца, лежащ на земята.

 

4. Четвъртият урок ни го преподава кучето. Той е социален и се нарича «ПРЪВ ПОМАХАЙ с опашката».

През 21 век вече не е важно какво вършиш, а е важно как вдъхновяваш другите хора. И кучето е един чудесен пример. То не си мисли: «Абе ти първо ме доведи вкъщи, нахрани ме, напои ме, а след това ще ти помахам с опашка».

Кучето първо си показва чувствата, а след това получава в замяна това от което има нужда. Не ви кара да му давате каквото и да било, а ще направи така, че вие сами да поискате да дадете.

 

5. Петият урок ще е … не се плашете - от змията. Урокът се нарича «НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ».

Змията не си мисли: «Аз нямам нито ръце, нито крака, очите ми лошо виждат, родила съм се в грешната държава, никой не ме обича, моите родители не са се грижили за мен, когато се излюпих».

Тя се оправя такава каквато е, нещо повече - ние дори се страхуваме от това животно-инвалид. И ако нещо не й е по нрава, тя просто ще си смени кожата и ще продължи напред.

 

Автор: НЕИЗВЕСТЕН

 

И така, откри ли себе си в тези уроци? Все още ли си на кръстопът дали да продължиш да се носиш по течението и да продължиш да живееш живота, който не харесваш? И ако продължиш да живееш без да промениш себе си, мисленето си, действията си, дали животът ти ще се промени?

Ако мислиш, че е време за промяна, ВИЖ МОЕТО БИЗНЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ ТЕБ и кандидатствай, за да се свържа с теб, и за да споделиш с мен притесненията си, страховете си, намеренията си, мечтите си и всичко, което пожелаеш. Аз ще ти дам безценни съвети и ще ти помогна да излезеш от капана, в който се намираш. Просто се свържи с мен!

 

--------------------

Коментирай тук отдолу ако имаш какво да допълниш или да питаш, и аз с удоволствие ще ти отговоря.

Благодаря ти, че следиш моя блог. Абонирай се за него, за да получаваш известие всеки път, когато напиша нова статия.

И не пропускай да споделиш линк към тази статия със своите приятели, или пък на своята стена, за да достигне тази информация до колкото се може повече хора, за да покажем на българския народ истината за мрежовия маркетинг!

 

1
Ето как си прекарваме ние по време на нашето LR ли...
LR Power Day Unbox Yourself за пореден път разтърс...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 17 Април 2024