20 minutes reading time (3983 words)

Защо повечето хора претърпяват Провал в МЛМ и Как да се Предпазиш от Личните Разочарования и Закостенелите Предразсъдъци на останалите?

Защо повечето хора претърпяват Провал в МЛМ и Как да се Предпазиш от Личните Разочарования и Закостенелите Предразсъдъци на останалите

Започнал си в сферата на мрежовия маркетинг или пък възнамеряваш да започнеш като предприемач в тази сфера. И сега най-вероятно си задаваш въпроса каква е вероятността за провал в твоето МЛМ бизнес начинание?

Нека преди да си изкарал предразсъдъците си на преден план, да те подготвя с малко повече информация - какво да очакваш от тази статия! Тази информация, която ще прочетеш тук се отнася не само за МЛМ бизнеса, но за бизнеса като цяло и за пътя, който те очаква да извървиш, докато градиш кариерата си! Ще научиш кои неща могат да те демотивират, откажат или провалят по пътя ти към успеха. Ще ти отнеме няколко минутки за прочит, но може да промени коренно живота ти, ако си дадеш шанса да помислиш по-задълбочено върху написаното!

Да започваме!

Нека най-напред да ти споделя КАКВО НЕ Е МЛМ БИЗНЕСА?

За съжаление масово хората не познават този термин, или пък го свързват с измамните финансови пирамиди, които се появяваха през годините. За много хора, тази индустрия означава измама, означава провал, означава евтина схема за бързо забогатяване.

И най-вероятно са прави! Защо ли?

Благодарение на недобре подготвени и обучени дистрибутори и сътрудници в бранша като цяло, създадената представа на хората за Мрежовия маркетинг е много изкривена. Често чувам да ми казват, че това е схема за бързо натрупване на богатство, че това е бизнес, в който няма да се налага да си мръднеш пръста дори, а парите ще валят постоянно. Чувам изказвания от рода на "купуваш си един стартов пакет, брат, и парите ще потекат като мед и масло...".

О, не! Не това е мрежовия маркетинг, приятелю!

Ако и ти си чул нещо подобно, и желаеш да правиш МЛМ, защото очакваш да бъде лесно и елементарно, твоето място не е тук!

Милиони хора по света са се докосвали до тази индустрия под една или друга форма. И същите тези хора НЕ СА УСПЯЛИ!

Но защо?

Защото те са тръгнали именно с тази нагласа - да купят пакета и да тръгнат да го предлагат наляво и надясно, без да се опитат да вникнат в същината на бизнеса, без да прочетат нито една книга, без да пожелаят никакво обучение... Естествено, резултатът е нулев, нищо съществено не се случва, освен че ще съберат доста подигравки, и на висок глас се провикват - МРЕЖОВИЯТ МАРКЕТИНГ Е ПЪЛЕН БОКЛУК! ЗА НИЩО НЕ СТАВА!

Изследване на Фолксваген показва, че ако даден клиент остане доволен от даден продукт, той е склонен да препоръча продукта на свои приятели и близки (обикновено между 2 и 6 човека). Ако обаче остане НЕдоволен от даден продукт, той със сигурност ще разкаже на поне 17 човека за своя негативен опит.

Такава е статистиката!

Подобна е ситуацията и с хората, които са се провалили в Мрежовия маркетинг. Те се чувстват малко или много предадени и излъгани. За жалост, почти невъзможно е тези хора да кажат нещо добро, дори и една единствена позитивна думичка по адрес на някой млм предприемач. За съжаление те се поддават на своето ЕГО и автоматично прехвърлят вината върху другите хора, външните обстоятелства, ситуации, независещи от тях самите и т.н. Най-често причината е липсата на личностно израстване, липсата на основни човешки ценности и принципи, както и липсата на стабилен морал!

Нека сега да разгледаме Какви са разликите между традиционния бизнес и МЛМ бизнеса!

Мрежовият бизнес (network marketing) е доста различен от традиционните бизнес модели. Аспектите, в които се различават са доста.

  • На първо място бих отчел факта, че не е нужен офис, за да правиш МЛМ, което автоматично ти спестява пари от наемане на помещение.
  • Също така нямаш персонал!
  • Не се налага да имаш склад и реквизити, без които нито една фирма от традиционния бизнес не може да съществува!
  • Знанията, които имаш от преди това нямат значение в тази индустрия.
  • В МЛМ не работиш за НИКОГО! Нямаш началници! Нито пък имаш подчинени!
  • В мрежовия маркетинг няма подкупи, няма връзкарство, няма наши и ваши! Всеки резултат ще бъде единствено в следствие на твоите усилия и способности!

Нека кажа малко Статистически данни за Мрежовия маркетинг!

МЛМ индустрията е мултимилиарден глобален бизнес, в който над 350 хиляди нови души се присъединяват всяка седмица!

МЛМ бизнесът се крепи преди всичко на изключително добре направените системи за възнаграждения във всяка една от компаниите. Мрежовият бизнес полага своето начало в далечната 1940 г, а компанията е Nutrilite, USA. Само 70 години по-късно, през 2010 г, в период на дълбока световна рецесия, пазарните мрежи генерират над 102 млрд евро по целия свят! Уау!

Само в Европа, през 2008 г по статистически данни за МЛМ индустрията, продажбите в тази сфера надвишават 11 млрд евро!

Само в Испания през 2010 г по време на световната икономическа криза и много фалити на цели сектори, МЛМ индустрията генерира над 592 млн евро!

Растежа на индустрията в световен мащаб бележи ръст от цели 268% през периода 2011-2014 г! Очакванията на специалистите са, че в следващите три години ръстът ще бъде двоен!

През 2014 година 87,6 млн души по целия свят са МЛМ предприемачи в някоя от стотиците хиляди компании за мрежов маркетинг! Тенденцията е броят им да достигне 100 млн души до 2025-2030 година!

Само в Европа повече от 7 млн души се занимават с мрежов маркетинг! А пазарните ниши в Европа са далеч по-слаби от тези на Латинска Америка и Азия например. Да не говорим, че в някои държави като Доминиканска Република, Панама и Пуерто Рико, огромен брой хора се занимава само и единствено с мрежов маркетинг!

Каква е статистиката в България?

Към 2014 г, в България има над 52 хил души, които са МЛМ предприемачи в различни компании за мрежов бизнес! Тенденцията е към драстично увеличаване на техния брой!

Всеки, който реши, че желае да започне своята кариера като МЛМ предприемач, трябва да приеме факта, че за да успее, той трябва да се превърне в истински професионалист! А за да се превърнеш в професионалист, това означава, че трябва да си готов да се учиш, да четеш, да работиш върху личностното си развитие, да полагаш определени усилия всеки ден, наистина всеки ден! Трябва да приемеш факта, че методите за успех са коренно различни от тези на традиционния бизнес, и ти трябва да си готов да се учиш и да се променяш!

Но как да се промениш? Как се променят хората всъщност?

Промяната обикновено започва отвън.

И това е съвсем нормално! Стилът на обличане е от изключителна важност! Ако ти желаеш да се превърнеш в истински МЛМ лидер, дрес-кодът е много много важен! Носенето на официални дрехи трябва да се превърне в ежедневие за теб! Носенето на вратовръзка също е задължителен атрибут от твоето облекло, въпреки че за теб може да бъде досадно!

Ако ти имаш усет и афинитет към правилния подбор на дрехи за конкретния случай, ще натрупаш доста позитивни точки за нула време! Ако нямаш такъв усет, просто се обърни към жена си или към професионален стилист!

Още относно външния ти вид - винаги бъди добре подстриган и обръснат ако си мъж. Ако си дама, бъди винаги в перфектен външен вид с красива прическа, нокти, депилация...

Следващата стъпка от промяната ти е воденето на записки и движението по предварително направен от теб график. Понякога ще ти се наложи да пропътуваш стотици километри в рамките на деня, за да посетиш повече от 2-3 места, и риска да пропуснеш важно събитие или важна стъпка от твоя план е доста голям! В такъв случай задължително се оборудвай с един обикновен тефтер, в който да си записваш важни телефонни номера, адреси, имена, напомняния, и всякаква важна инфрмация, която би ти послужила в ежедневните ти задачи! Превърни в изкуство умението да си записваш и да подреждаш информацията си по правилен, бързодостъпен начин!

Във всеки бизнес от изключително важно значение е да си винаги навреме! Същото правило важи и за МЛМ индустрията!

Често ще имаш срещи на живо, които ще трябва да проведеш на различни локации. За това помагат всякакви видове електронни и хартиени карти, GPS навигации, карти на градския транспорт и какво ли още не... Оборудвай се с максимално много такива устройства, които ще ти помагат да бъдеш винаги навреме!

Друга съществена промяна, която те очаква е твоя стил на говорене! Опитай се да махнеш от речника си всякакви жаргонни изрази, всякакви негативни фрази, всякакви ругатни и псувни! Често МЛМ предприемачите се провалят именно тук, понеже не са готови да пречупят хапливия си език...

Идва момент също така, в който ти ще почувстваш нуждата от познания по основни икономически дисциплини. Обикновено времето, като най-ценен ресурс никога не достига. Ако бизнесът ти се движи в добра посока, ти имаш нужда да ъпгрейдваш информацията си в 4 основни дисциплини:

  1. Познания по фирмена администрация. Тези познания ще ти спестят доста нерви и главоболия при сблъсъка ти с държавни органи и институции, както и при контакта ти с други фирми в комерсиалната част на бизнеса.
  2. Счетоводство. Тази дисциплина ще ти позволи да имаш постоянен контрол над прихода и разхода на твоята нова компания. Можеш лесно да се научиш на счетоводство в някое частно училище или специален обучителен център, за да си набавиш нужните познания.
  3. Курсове по продажби. Тези курсове в почти всички случаи могат да се открият в частни школи и училища. На изключително достъпни цени са и ще те научат бързо как да предлагаш с правилен подход напълно професионално твоите продукти или услуги.
  4. Задължителни познания по маркетинг. Тези знания са наистина много ценни и ако ти искаш да си истински професионалист в МЛМ бизнеса си, тази дисциплина е повече от задължителна! Колкото и да не ти харесва, ще признаеш, че в 21-и век без присъствието ти в интернет, си тотално изостанал и загубен!

МЛМ индустрията е глобална и често компаниите в мрежовия маркетинг предлагат платформа, която е на международно ниво. Именно затова владеенето на чужд език (особено английски) е повече от необходимо! Това ще ти даде много предимства при комуникацията ти с хора от различни държави, и ще направи разрастването на млм бизнеса ти значително по-лесно и приятно!

А сега нека видим промяната отвътре!

Говорейки за промяната, важно е да знаеш, че тя настъпва при хората и отвътре. При това често тя е доста дълъг и болезнен процес. Наблюденията ми показват, че хората, поели по пътя на МЛМ предприемачеството, са приели предизвикателството и са готови да излязат от зоната си на комфорт, за да извървят пътя към успеха.

Да излезеш от зоната си на комфорт - именно това е разковничето за увеличаване на доходите ти! Тя е онова невидимо нещо, което ни кара да се чувстваме комфортно, приятно, спокойно, да се чувстваме така, както се чувстваме точно сега в този страхотен момент.

Какво означава "да излезеш от зоната си на комфорт"?

Това означава да претърпиш личностно израстване. Това, което се случва, когато си подложен на напрежение, стрес, страх те е, имаш притеснения, чувстваш се заплашен, чувстваш че губиш контрол над ситуациите, те кара да имаш определено поведение и именно то те изкарва извън зоната ти на комфорт. Поведението ти в отговор на всички тези притеснения и страхове е "извън твоята комфортна зона".

Познаваш ли хора, които в някакъв момент в живота си са придобили много пари и скоро след това са ги губили по някакъв супер нелеп начин? Сещаш ли се за такива хора? Защото аз познавам такива, които имаха отлични възможности, започнаха добре (или поне видимо добре), но скоро след това стана ясно, че не са предприели правилните действия, и бързо фалираха.

Бъди сигурен, че ако някой изведнъж получи доста пари, без да е психически и съзнателно подготвен за това, вероятността богатството му да изтрае кратко и да завърши губейки го е почти 100%!

За съжаление повечето хора не притежават менталната нагласа и качества да създават! Те не притежават уменията да запазят и да увеличават своите финанси! Нямат познанието и умствената подготовка как да се справят с поредицата от предизвикателства, която ги очаква по пътя им към успеха!

Успехът не означава удобство!

Ако можеше всеки, който се чувства удобно и в зоната си на комфорт да бъде успешен, тогава светът щеше да е пълен с милионери!

Успехът се постига бавно и постепенно с непрестанното увеличаване на зоната на комфорт.

Но как точно да увеличаваш зоната си на комфорт?

Като направиш списък със задачите за деня. След това подредиш задачите си по приоритети. Помисли коя от тях ще ти донесе най-голям резултат и започни с нея! След това с втората, третата. Почти винаги започването с най-приоритетните задачи ще те изкарва от зоната ти на комфорт. Но ако съумееш да се пребориш със себе си и започнеш да правиш това всеки ден, съвсем скоро нещата, които си правил извън зоната си на комфорт ще се превърнат в твоя зона на комфорт и така - ти вече си разширил тази своя зона. 

Това е един процес. Не се случва от днес за утре. Случва се постепенно само ако си последователен, търпелив и дисциплиниран.

Промяната отвътре ще дойде с практиката!

Може би си чувал израза "апетитът идва с яденето". Е, той важи с пълна сила в индустрията на мрежовия бизнес. С други думи - ако ти искаш да се промениш отвътре, ти е нужна мнооооого практика! Всеки ден практика, практика, практика! Директно на бойното поле!

Практиката ще те поставя в различни ситуации. Животът ще те побутва постоянно, за да те учи на нещо.

Всичко, което ще научиш от практиката е безценно! Животът е най-добрият учител! Ако си мъдър и аналитичен, ти ще вземаш поука след всяка практична задача, през която си преминал и така ще ставаш все по-добър!

Само така ще се превърнеш в истински професионалист!

Ако учиш правилно своите уроци от живота, ти ще израстнеш!

Ако ли пък не, ти просто ще си един от мнозинството хора, които винаги обвиняват външните обстоятелства и фактори за собственото си нещастие. Ще си живееш просто чакайки да те сполети късмета, или чакайки съдбата да бъде благосклонна към теб и да разреши проблемите ти. 

А всъщност каква е истината?

Истината е, че си се оставил животът да те побутва и вътре в себе си си изпитвал страх да поемеш някакъв риск. Искало ти се е да спечелиш, но страхът ти от загуба е бил по-голям от твоето желание за успех! Някъде дълбоко в сърцето си ти много добре знаеш, че не си направил нужното, за да успееш. Предпочел си да заложиш на сигурното и това те е отвело до там да буксуваш и да живееш посредствен живот.

Практика, практика и пак практика! Това е! Просто не съществува друг начин да стигнеш до победата! Колкото повече практикуваш, толкова по-бързо ще напредваш!

За да бъдеш един успешен професионалист, ти на всяка цена трябва да практикуваш!

Това е разковничето!

Кое е горивото, подхранващо практиката?

Това е твоята енергия!

Познаваш ли хора, които стартират бизнес и за кратко време успяват да го превърнат в проспериращ? Такива хора може да продават едни най-обикновени семки пред стадиона или зоопарка и стоката им се продава за отрицателно време!

И от друга страна - забелязал(а) ли си колко много бизнеси, на вид лъскави и доста добре оборудвани, в които са инвестирани огромни суми пари остават нереализирани?

Къде е разликата? Замислял(а) ли си се?

Разликата е в енергията! Да, точно така - в енергията, която излъчваш ти като личност! Когато имаш лична енергия в бизнеса, който градиш, това те прави атрактивен и хората ще бъдат непременно привлечени от теб! Тях ще ги привлече възможността за израстване, възможността за нов стил и стандарт на живот!

Именно това привличане ще ти даде желаният от теб успех!

Каквато и професия да упражняваш, ако ти имаш лична енергия, твоите клиенти ще го забележат! Ще забележат работата ти! Ако ти си човек с енергия, ти ще изпълниш околното пространство с позитивното си излъчване и всички ще бъдат привлечени от това!

По същият начин стоят нещата и в сферата на мрежовия маркетинг!

Научи се да вършиш работата си с огромна енергия! Научи се буквално да вибрираш в работата си, да бъдеш изпълнен с позитивизъм! И хората непременно ще бъдат привлечени от теб! Те ще дойдат да те видят, ще се отзоват на поканата ти, ще усетят подсъзнателно, че няма да ги подведеш и излъжеш! И ще ти се доверят!

Когато настъпи твоята промяна отвътре, ще настъпи и една драстична промяна в твоите приоритети! Това е задължителна част от процеса! Ще дойде момента, в който трябва да избереш дали да продължиш напред и да се превърнеш в истински лидер, или да останеш там, където си и да се задоволиш с това, което имаш.

Ако решиш да избереш втората опция, ти просто ще продължиш да живееш по стария си начин...

Ако пък решиш да избереш първата опция, тогава си длъжен да положиш основите и да изградиш една по една петте колони на доверието, за да се промениш тотално и да смениш своя ритъм и посока! Тук започва изграждането на един напълно нов човек вътре в теб!

Кои са 5-те колони на доверието?

Колона №1 - "Честен, Почтен и Постоянен"

Такъв трябва да бъде един лидер, за да успее да привлече колкото се може повече последователи. С други думи - необходимо е да отстоява с цената на всичко своите човешки ценности и принципи! Необходимо е да държи на думата си и да я изпълнява!

Това всъщност е предизвикателство за много хора! Те не издържат на това напрежение и често в тях се проявява синдрома на завършения продукт и за тях останалият свят вече е ниско долу.

Ако искаш да оцелееш в тази ситуация, трябва да оставиш егото си настрана, да си закупиш правилната литература, да търсиш съвети от правилните хора и да си дадеш шанс отново.

Колона №2 - Чистите ти намерения

Недопустимо е лицемерно поведение!

Лидерът трябва да има ясни, чисти и прозрачни намерения! И то към всички! МЛМ индустрията е бизнес, в който основен капитал са хората и липсата на чисти намерения и взаимоотношения много бързо съсипва изграденото с много труд, просто защото всички ще бъдат с вперен в теб поглед!

Колона №3 - Обогатявай познанията си постоянно!

Ако ти се стремиш да изградиш солидна и стабилна мрежа, задължително трябва да представяш актуална информация на хората си! Наличието на такава информация и постоянното й ъпгрейдване изгражда доверие на хората в теб и ги кара да се чувстват спокойни и сигурни с лидер като теб!

От друга страна знаеш, че в ежедневието си хората са постоянно бомбардирани с тонове ненужна информация отвсякъде! Затова коректната и навреме актуализирана информация, представена по подходящ начин определено ще създаде условия за спокойствие на хората от екипа ти!

Колона №4 - Визия

По пътя ти към лидерството, ти трябва да имаш правилната визия! Визия за това къде си и къде искаш да бъдеш! На основата на тази колона трябва да поставиш целите и задачите, и да подготвиш плана за действие!

Без визия хората бързо губят ориентация и се поддават на различни външни влияния и фактори! Често се случва по-слабите да прескачат от една МЛМ компания на друга, и да не постигат никакъв напредък. И именно за това е отговорен лидерът!

Ти, като лидер, си длъжен постоянно да актуализираш, да представяш и да даваш визия на своя екип, за да държиш хората си нащрек и да не ги оставяш да се отпускат! Постигането на поставените цели върви по предварително начертан график и е нужна много дисциплина за постигането им!

Колона №5 - Резултати

Много често новозапочналите сътрудници (партньори, дистрибутори, представители) на някоя МЛМ компания са подложени на силен натиск от околните за техните резултати. Ако си новостартирал и не си подготвен психически за такъв тип атаки от представители на други мрежови компании или просто от хора, на които представяш своята бизнес идея, може да претърпиш много сериозно поражение!

Това е един много критичен момент, в който твоите противници отварят широко устите си и те карат да се откажеш от начинанието си!

Най-често това са хората от твоето най-близко обкръжение - роднини, приятели, колеги.

...

Повечето МЛМ компании "опаковат" своите продукти в големи сладки обещания за бърза печалба и това почти винаги изиграва много лоша шега на своите представители. Именно тук идва ролята на лидера, който е длъжен да обясни на хората си какво всъщност се случва. Той трябва да научи хората, които са го последвали, че не е допустимо да лъжат или да се червят от неудобство, когато са принудени да отговорят на този въпрос.

Решението е много простичко! Лидерът трябва да научи хората от екипа си, че е достатъчно да се облегнат на резултатите на своя лидер (или лидери). На всички им е ясно, че във всеки бизнес резултатите идват с времето и е съвсем нормално ако си новостартирал в компанията от 1-2 месеца, твоите резултати да са някакви съвсем символични или дори никакви!

Очакванията

Когато стартираш като МЛМ предприемач, трябва да ти е ясно, че очакванията на всички от обкръжението ти ще са свързани с това. Затова просто си избий от главата, че ще развиваш МЛМ бизнес и хората около теб просто ще забравят с какво се занимаваш.

Затова трябва да бъде 100% чисто и ясно, че всеки миг, всяка минута някой ще те преценява, анализира, следи, наблюдава и ще споделя с някой друг своите очаквания за теб.

Заради различния характер и култура на Мрежовия бизнес, мненията на хората ще варират от това да те обявят за сектант до това да очакват да се провалиш. Често ще те обявяват за измамник дори!

Твоите съседи непременно ще чакат момента, в който ще се провалиш, за да могат с нетърпение да споделят на другите пред блока какво се случва с теб. Те с нетърпение ще чакат да дойде момента, в който да кажат "Знаех си, че той нищо няма да направи!"

Очакванията на твоето семейство също ще бъде насочено към теб!

Мечтите, желанията, както и намеренията на околните за лесен живот ще са свързани пряко с твоя успех в МЛМ. Очакванията на някои от членовете на семейството ти ще са пряко свързани с успеха ти в мрежовата компания, в която си решил да се развиваш. Приготви се да изпиташ сериозно напрежение! Ще ти бъде натяквано постоянно какво ли не! Ако обаче лидерът в теб е по-силен от тази външни фактори, ти няма да допуснеш нищо да те спре! Ако желанието ти за финансова свобода и развитие надделее и се справиш със всичко, ти трябва да си наясно с още едно нещо:

Какво ще бъде твоето лично очакване?

Какво ТИ очакваш да се случи след цялата тази промяна? Дали усилията си заслужават? Дали ще постигнеш това, към което си се устремил? Ще затвориш ли устите на всички врагове и недоброжелатели? Ще промениш ли хода на своя собствен живот както на теб ти се иска? Ще се чувстваш ли истински щастлив? Ще успееш ли да допринесеш и да добавиш стойност в живота на хората, които ще те последват? Ще успееш ли да напишеш своята собствена история на успеха?

Помисли над следните въпроси:

За тези, които са се провалили, никога не се е написало кой знае какво. И аз, и ти знаем, че историята се пише от победителите! Искаш ли да бъдеш победител?

Чувстваш ли, че можеш да се изправиш твърдо срещу всичко, което прочете до тук и да се справиш?

Чувстваш ли, че ще се налага да падаш и да ставаш многократно, и че от това ще зависи твоето бъдеще?

Готов ли си да изтърпиш обидите и честото унижение от познати и непознати, без да си го предизвикал?

Готов ли си да изтърпиш незнанието и детинското поведение на хората от твоя екип, които са съвсем в началото на своя процес на трансформация?

Виждаш ли себе си като победител?

 

Нека ти разкажа една история за екип от архитекти и строители от Тайланд, които имали задачата да прокарат магистрала директно през земите на стар будистки храм. След дълги преговори, те успели да се споразумеят да преместят храма. Намерили ново място и незабавно започнали с преместването му.

Дошло време да преместят една огромна глинена статуя на Буда, която била поставена по средата на храма. В деня на преместването й, тя започнала да се разпада. Парчета глина падали от Буда за ужас на вярващите служители от храма и на местните хора. За тях подобно изживяване било като наказание от боговете, понеже били много набожни.

Продължавайки с действията си, паднали толкова много парчета от статуята, че се показала основата, която някакси странно заблестяла. На всички станало ясно, че дебел слой глина покривал друга по-малка статуя, която била направена от чисто злато.

Мисля, че се досещаш какво имам впредвид...

🙂

 

2
История на Успеха - Светла Унгузова, МЛМ Предприем...
Екип KOD21

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 24 Април 2024