21 minutes reading time (4121 words)

Мрежовия маркетинг не е перфектен... той просто е ПО-ДОБЪР! - Ерик Уори

Мрежовия маркетинг не е перфектен той просто е ПО ДОБЪР!

Чувствате ли се спокойни? Чувствате ли се удовлетворени? А чувствате ли, че трябва да има и по-добър начин да живеете и да изкарвате парите си?

Добрите новини са, че наистина има по-добър начин, но той е различен от това, на което сте били учени в училище. Нека обясня. Често докато пътувам по света обичам да играя на една проучваща игра с хората. Моля ги заедно да определим един списък с нещата, които предпочитат и търсят в една кариера или бизнес, както и с нещата, които биха искали да избегнат. Винаги се получава много интересен списък. Ако ние с вас бяхме заедно сега например, бих ви помолил да направите същотото, но тъй като не сме - нека ви обобщя това, което хора от над 30 държави ми посочиха като, така да се каже, "Списък на перфектната кариера”.

Хората обикновено започват да изброяват нещата, които не искат:

  • Без шеф;
  • Без будилник;
  • Без наемане на хора;
  • Без политически проблеми;
  • Без компромиси;
  • Без дискриминация;
  • Без изисквания за образование;

И след това, когато започнат да използват въображението си по по-позитивен начин, те започват да изброяват какво искат:

  • Нещо позитивно;
  • Добър продукт или услуга;
  • Възможност за неограничени доходи;
  • Приятни хора, с които да работиш;
  • Позитивна атмосфера за работа;
  • Повече свободно време;
  • Да развиват нещо смислено;
  • Личностно развитие;
  • Забавление;
  • Международна дейност;
  • Благотворителни каузи;
  • Минимален риск;
  • Ниска стартова инвестиция;
  • Доказателства за успех;
  • Данъчни облекчения;

Сега вие може да добавите от себе си неща, които искате, но не сте ли съгласни, че и тези до тук са достатъчно добри? Сега си представете да се наслаждавате на кариера с всички тези преимущества! И така, нека открием коя е тя.

Всички кариери, които съществуват попадат в една от следните пет категории:

  • Сини якички
  • Бели якички
  • Продажби
  • Традиционен бизнес
  • Инвестиции

Кариерата на “сините-якички”

Ето дефиницията на Wikipedia за “сините якички”: Работник тип “синя яка” е член на работническата класа, който извършва физически труд. Моята дефиниция е, че това е някой, който произвежда нещо, доставя нещо, чисти, строи или обслужва нещо или някой.

В живота си аз работих много работи тип “синя яка” и всеки, който някога е работил подобна работа знае, че в нея има определена доза задоволство от добре свършената работа, но има и един голям въпрос: Може ли работа от типа “синя яка” да бъде квалифицирана в нашия списък с перфектната кариера? Очевидният отговор е НЕ. Разбира се, тя може да даде някои от изброените ползи като например: да има добър продукт, приятни хора, с които да работиш или някои други неща от списъка ни, но ако трябва да сме честни работата от типа “синя якичка" просто не може да ви доведе там, където искате затова тя няма как да е мечтаната кариера.

Кариерата на “белите якички”

Дефиницията на Wikipedia за “белите якички”: Термина “бяла яка” се отнася за изпълняващия професионална, организационна или административна работа. Неговите дейности се различават от тези на “сините яки” защото са обратното на физическата работа. Типичното за “белите якички” е, че работят главно в офиси.

Моята дефиниция е, че “белите якички” са наети от хората, за да вършат всякаква друга работа, различна от физическа или продажби. Всъщност, много хора избират подобна кариера, защото тя е силно приемана от обществото. Дълго време работата на “белите якички” е приемана за стабилна и сигурна възможност. Не отдавна обаче това схващане се промени. Схващането, че ако ти си лоялен на компанията, в която работиш, тя също ще е лоялна към теб, вече отдавна изчезна. Аз също съм работил подобни работи в живота си и по мое мнение има два типа хора, които работят като “бели якички”: Кариеристи и Криещи се.

Кариеристите са хора, които винаги искат да се представят на най-високо ниво. Те са амбициозни, мотивирани и енергични. Те са пълни с идеи и искат да се изкачват по корпоративната стълба. Те наистина са чудесно попълнение за всяка фирма, но има и лоша страна за Кариеристите. В момента, в който човек реши да стане кариерист, той става мишена. Неговите шефове го виждат като заплаха за тяхната позиция и затова започват да му пречат, като умишлено се стремят да разрушат неговата репутация. Страхувайки се за своето място, често ръководителите дескридитират или излагат своите подчинени, като им пречат да получат повишение, занижавайки техните постижения.

И така, за да остане Кариерист и да оцелее в тази враждебна атмосфера, на човек му се налага да стане добър в едно нещо, което няма нищо общо с неговата продуктивност - политика. Кариеристите трябва да се научат да водят добра политика, борейки се с враговете си и заздравявайки отношенията си с по- важните хора. Всъщност повечето от най-успешните хора в корпоративния свят не са тези, които постигат по-големи резултати, а тези които са чисто и просто - по-добрите политици.

Ако вие решите да се развивате в корпоративния свят и да бъдете Кариеристи, вие трябва да приемете факта, че трябва да станете и добри политици.

Сега нека поговорим за Криещите се. Те са тези които мразят политиката, но също се нуждаят от работа. Те не искат да бъдат амбициозни кариеристи. Те не се опитват да изпъкнат, не говорят по срещи, нямат нови идеи - те се крият. Държат главата си наведена и изпълняват само това, което им се казва. Те правят нещата до толкова, че да не се гледа на тях негативно. Те оцеляват. Това е вършило работа за хора като тях от векове, но в новата икономика става все по-трудно за тях да се крият - съответно и тяхното време изтича.

И така, нека се върнем обратно на нашия списък за мечтаната кариера. Може ли работата тип “бяла якичка” да ни даде това, което искаме? Отново отговорът е ясен и това е НЕ. Определено НЕ в огромна част от случаите.

Продажби

Някои хора избират да избягат от това да са наемни работници с работно време и се захващат с кариера на търговци - Продавачи, Агенти или Дистрибутори. Това определено е по-амбициозно, защото на тези хора им се плаща за свършена работа, а не според часовете, които са работили.

Познавам хиляди продавачи и забелязах една обща черта при всички тях. Продавачите обикновенно имат определен период, в който всичко върви перфектно и всичко, което докоснат се превръща в злато. През това време те могат да изкарват много добри пари и щом това стане тези хора почти винаги повишават стандарта си на живот до нивото на изкарваните от тях пари. Купуват нова къща, започват да карат нова кола, пращат децата си в по-добри училища, поръчват си и дом за почивки. Всичко е прекрасно за известно време, но след това нещо се променя.

Компанията променя компенсационния план, региона за който отговарят намалява, появява се силен конкурент на пазара, загубват най-добрия си клиент, икономиката отива в рецесия, нова технология ги прави по-малко нужни или правителството променя законите в техния бранш. Това са само няколко от факторите, които могат да влияят на техните продажби. Има още стотици причини, по които света на търговците може да се усложни (и вероятно ще го направи). Когато това се случи високия стил на живот, който те са изградили, няма да може вече да се поддържа с 40 часовата работна седмица, която те имат, затова ще са принудени да работят 50 часа, а след това и 60... 70. Сами разбирате, че така тяхното време за живот става изключително ограничено. Да, те имат "нещата" си, но... нямат време да им се порадват.

Друго предизвикателство, което седи пред човека, занимаващ се с продажби и търговия е това, че независимо колко добре продава, на следващия месец ще трябва започне отново от нулата и за по-дълъг период от време може да стане доста изморително да живее под такова напрежение. Може ли кариерата на Продавача да плаща сметките? Разбира се! А може ли да бъде наречена Перфектната кариера както я описахме по-рано? Отново отговорът е НЕ!

Традиционен бизнес

Има и много хора, които избират да следват голямата мечта - да изградят собствен бизнес и да си бъдат сами шефове, за да определят всичко. Това е вълнуваща идея, нали така? Но нека да разгледаме реалноста за повечето такива хора:

Стъпка едно: Използват спестяванията си, взимат нов кредит от банката, а много често пари от приятели и семейство, за да започнат.

Стъпка две: Взимат още дългове под формата на лизинги и лични гаранции в почти всяко възможно направление на своя бизнес.

Стъпка три: Вместо да се съсредоточат върху това, в което са добри (нека кажем, че са добри в продажбите и затова са започнали своя бизнес), те трябва да вършат всичко и да бъдат всеки. Те вършат работата на адвоката за легалните въпроси, биват детегледачки на своите работници, главни счетоводители, преговарящи за поръчки и събиращи пари от клиентите си. Те дори трябва да изхвърлят и боклука от офиса. Те правят ВСИЧКО освен да продават, в което всъщност бяха добри, започвайки бизнеса си.

Стъпка четири: Те се мъчат. Вместо да притежават бизнес, бизнеса притежава тях. Те са първият човек, който започва работа и последният, който си тръгва. Чак след като всички останали получат своите заплати, те вероятно може и да занесат вкъщи достатъчно пари, с които да си платят сметките (а може и не), след като са заделили вноската по кредита, с който са стартирали бизнеса си.

Стъпка пет: Те или успяват или се провалят. Те или достигат някаква точка в бъдещето, в която запазват бизнеса си като успешен, или се провалят най-често заради фалит и след това търсят работа в продажбите или корпоративния сектор. Всъщност дори и да са успешни в техния бизнес, това обикновенно означава живот, изпълнен с дълги работни часове и много стрес.

Звучи прекрасно, нали? Ако не сте започвали никога собствен бизнес попитайте приятел, който е имал такъв дали това описание е точно. Повечето хора, които започват свой традиционен бизнес, в един момент вече не се притесняват дали ще си върнат инвестицията. Те просто искат каквато и да е възвращаемост. Очевидно е, че традиционния бизнес не може да предостави Перфектната кариера, както я описахме.

Инвеститор

Последната категория в начините за изкарване на пари в света днес е да бъдете инвеститор. От какво имате нужда, за да станете такъв? Пари, нали така? Обаче, ако нямате много пари, ще ви бъде доста трудно да започнете да изкарвате достатъчно от вашите налични инвестиции, особено ако се опитвате да бъдете по-консервативен, за да намалите риска си.

Но нека кажем, че имате достатъчно пари. Какво е следващото нещо, което ще ви е нужно, за да сте успешен инвеститор? Необходимо е да имате уникални знания и умения. Познавам невероятен брой хора, които бяха доста опитни в инвестициите с недвижимо имущество, но когато пазара радикално се промени, техните умения не можаха да им помогнат. Те загубиха много! Бихте ли искали да инвестирате в традиционния бизнес на някого? Успех! В повечето случай, няма да бъдете инвеститор. По-възможно е да станете наблюдател на нечий друг успех.

А какво ще кажете за закупуването на акции? Хората изкарват чудесни пари там, нали? Някои го правят... поне от време на време. Все пак аз познавам повече хора, които първо са загубили и чак след това са спечелили. Най-вече в миналия век. Много е трудно да се говори за гарантирана възвръщаемост на инвестицията, когато това не е под твой контрол. Всичко може да се случи, а може да се случи дори и за една вечер.

Нека ви разкажа една история, с която да илюстрирам това. Към края на 2001г. аз живеех много охолно. Тъкмо бях продал компания, която бях създал и работех като много скъпоплатен консултант. За моята част от компанията получих около 170,000 акции в новата компания. Тя беше публично търгувана на Нюйоркската фондова борса и се продаваше по около $44 на акция, което значеше, че стойността на моите дялове беше $7,5 млн. Имах чудесен доход и хубаво портфолио. Живота беше прекрасен!

Използвах част от дяловете си, за да предплатя за строителството на моята мечтана къща за около $2 млн. Останалата сума не исках да я разделям на други компании, защото знаех, че моята е в стабилно състояние с хубав продукт и завидни търговски екипи. Тогава обаче се случи нещо извън моя контрол. Буквално за една нощ акциите паднаха на $37, понеже група инвеститори се бяха прицелили в компанията и искаха да намалят цената й. С други думи те печелеха при положение, че цената пада. Тогава аз си помислих, че това е ненормално, защото компанията се справяше чудесно и аз реших да купя още акции на цена $37, използвайки настоящите си дялове като гарант. Бях уверен, че компанията ще тръгне нагоре. Скоро цената стигна $33 и аз купих още. Падна на $27 и в този момент започнах да получавам известия, че ако не им изпратя пари ще започнат да продават дяловете ми, за да покрият загубите. Аз, естествено, нямах пари, които да им изпратя.

Цената продължи да пада и стигна дъно от $10 на акция. Моите $7,5 млн. изчезнаха просто така. Пуф! Всичко за по-малко от 90 дни. След това цената все пак започна да се вдига и беше закупена на $65 на акция, но аз вече не бях там, за да спечеля. Аз бях просто заличен от пазара.

Можех ли да бъда по-умен? Разбира се! Направих ли грешки? Абсолютно! Но ето я и поуката: Ако искаш да бъдеш инвеститор, трябва да приемеш, че понякога нещата ще излизат от твоят контрол. И когато това стане, може да ти струва скъпо.

И така, нека се върнем обратно на нашата Перфектна кариера. Може ли това да бъдеш инвеститор, да ти донесе нещата в списъка? Не мисля.

Говорихме за сините-якички, белите-якички, продажбите, традиционния бизнес и инвеститорството и нито една от тези категории не могат да дадат нашата Перфектна кариера поради множество причини. Дали въобще е възможна такава кариера? Отговора е ДА, но за да стигнете до там трябва да разберете, че всичко в света се променя. Старите модели на заплащане умират и света минава през най-голямата икономическа промяна, която е настъпвала някога.

НОВАТА Икономика

Света вече не е такъв, какъвто го познаваме и за хората, които не осъзнават този факт, предстоят най-лошите времена в живота им. Тези обаче, които го проумяват и разбират ще живеят в най-добрите.

През последните 100 години станахме свидетели на появата на един интересен феномен. Възходът в корпоративния живот се превърна в стандарт за обществото и най-безопасно и уважавано място за хората беше работното място като наемен служител.

Стъпка едно: Отидете на училище, за да научите как да бъдете работник;

Стъпка две: Намерете компания, която да ви наеме;

Стъпка три: Работете в тази компания 40 години;

Стъпка четири: Пенсионирайте се;

В последните няколко десетилетия обещанието за награждаване от компанията за твоята лоялност и упорита работа беше разобличена като мит. Хората започнаха да осъзнават, че лоялността, която те дават на компанията си не се възвръща, в следствие на което се появи нов процес.

Стъпка едно: Отидите на училище, за да научите как да бъдете работник;

Стъпка две: Намерете компания, която да ви наеме;

Стъпка три: Сменяйте компании заради различни политически и икономически причини на всеки три години в продължение на цялата си кариера;

Стъпка четири: Открийте, че не можете да се пенсионирате спокойно след 40 години и затова продължете да работите.

В момента живеем във времената на най-голямата промяна в човешката история. През изминалия век компаниите плащаха на хората на час, на седмица или на месец, но това вече се променя в глобален мащаб. Светът преминава към икономика на постиженията. Какво означава това? В бъдеще на вас ще ви се плаща според свършената работа, а не според времето, което сте били на работа. Сервитьорите в хотело-ресторантьорската индустрия вече работят на този принцип. Те получават все по-малка надница, която се изисква по закон и разчитат все повече на бакшишите, получавани според тяхното представяне.

Ако можете да си представите този модел, приложен във всяка работа по света, ще осъзнаете какво предстои. Човекът, който чисти стаите в хотела няма да получава пари на час, а според броя почистени стаи.

Ето един пример за човек, който работи в офис и изкарва $60,000 годишна заплата:

Стъпка едно: Компанията ще намали неговата заплата на $50,000, защото в днешната икономическа ситуация има много хора, които биха дошли на това работно място за по-малко пари;

Стъпка две: Компанията ще му обещае твърда заплата от $20,000 на година;

Стъпка три: Компанията ще каже на този човек, че може да получи допълнителни $30,000 през годината, в случай че постига определени месечни постижения.

С други думи, ако постигне своите поставени цели, той ще може да изкарва $2,500 допълнително на месец. И така парата е изпусната и компанията харесва това. Ако не достигате целите си, те ще спестят дори повече пари, но ако ги достигате - познайте какво ви чака в бъдеще? Те ще повишат изискванията си към вас. В случай, че не сте изключитено голям специалист, това ще се случи и на вас, ако вече не е. Бъдете сигурни. Това ще се случи във всяка една професия в света. Еволюцията вече започна.

Защо това се случва? Първо - това е добър модел за компаниите. Те ще получават по-добри резултати с по-малко разходи. Второ - Новата икономика се нуждае от все по-малко работещи хора. В бъдеще компаниите ще имат повече хора, кандидатстващи за все по-малко работни места.

Нека ви обясня защо Новата икономика се нуждае от все по-малко хора. Експоненциалния ръст на технологиите променя всичко. Преди 100 години 90% от хората на планетата са работили в селското стопанство. Днес, благодарение на ефикастността на технологиите са по-малко от 1%, а фермерската работа я няма.

Знаете ли клиентските кол-центрове, от където ви се обаждат и говорите с хора? Днес вие все повече говорите с машини, а тези работни места са на изчезване. Спомняте ли си, когато компаниите имаха огромни звена с търговци? Сега хората поръчват все повече он-лайн и тези работни места също изчезват.

А видеотеките и целия им персонал? Сега хората гледат филми по интернет на компютрите си или си ги поръчват на цифровата телевизия и тези работни места изчезнаха. Обичам книгите, но трябва да ходите в любимата си книжарница докато можете, защото скоро и те ще бъдат история, както и работните места, които осигуряват.

Мога да продължавам още и още буквално за всяка работна категория в света. Ефикасните технологии унищожават работни места всеки един ден и няма начин по който да ги спрем. Всъщност, това само ще се ускорява. Ако седите и чакате икономиката да тръгне нагоре и работните места да се върнат, недейте. Те няма да се върнат никога.

Точно както децата на фермерите видяха промените и се ориентираха в други направления, същото ще се случи с хората от Старата икономика. За да оцелеят ще се наложи да отворят очите си за реалността и да се променят, намирайки нещо ново.

Мрежовия маркетинг е ПО-ДОБЪР!

Най-добрият начин, с който се запознах в годините, не просто да оцелееш, а да преуспееш в Новата икономика, е Мрежовият маркетинг. В него има ценни и важни продукти и услуги от новия свят, които е необходимо някой да ги промотира пред хората, нуждаещи се от тях. Клиентите все още имат нужда някой да ги информира и образова и това винаги ще бъде така.

Компаниите имат избор. Те могат да се потопят във все по-препълнения свят на рекламите, да наемат огромни и скъпи отдели с търговци, които да продават продуктите и услугите им, или просто могат да се възползват от Мрежовия маркетинг да разкаже тяхната история на света. Не е ли именно това Новата икономика - икономика на персоналните достижения. В нея компаниите могат, осигурявайки просто корпоративна подкрепа, да плащат на дистрибуторите изцяло само върху техните лични постижения, защото в Новата икономика рекламата от уста на уста е най-добрата форма на реклама. Компаниите могат да вземат парите, които биха дали за скъпи реклами и промоции и с тях да платят на дистрибуторите си, които да залеят света.

Това, което има значение за вас като предприемачи е, че можете да имате всички ползи от традиционния бизнес без обичайните рискове. Също така няма да имате таван на доходите си, защото компаниите в Мрежовия маркетинг искат да изкарвате възможно повече пари. След като тъй или иначе ще ви се плаща за постижения, защо въобще да живеете с какъвто и да е таван?

Каква е “уловката” в Мрежовия маркетинг?

Всичко това звучи прекрасно и наистина е така, но има и “уловка”, която повечето хора няма да ви споменат. Ето я и нея:

Вие трябва да приемете временната загуба на социално одобрение от невежите хора.

Това означава, че за известно време хората, които все още живеят и се опитват да функционират по старата система, няма да ви разбират и да ви подкрепят. Те ще мислят, че сте луди да се занимавате с Мрежов маркетинг.

Всъщност думата “приемане” не е съвсем точна и вие трябва да направите нещо повече от това просто да приемете този факт.

ТИ трябва да желаеш това временно съпротивление и неразбиране от невежите хора, защото ТИ виждаш бъдещето преди то да е видимо за всички останали. ТИ си изключително умен, защото ТИ си човек, който предприема действия, за да живее по-добър живот!

Разбира се има и друга причина за това хората да не ви разбират. Понякога това не е толкова просто, защото повечето от тях са заседнали в Старата система. Ще пробвам да ви помогна да разберете това, защото ако решите да направите Мрежовият маркетинг своя професия, ще е важно да го знаете.

Повечето хора или са се включвали някога в мрежова компания или познават някой, който го е правил. Вие трябва да знаете, че в главата на всеки, който някога е решил да се включи, е минала следната мисъл:

Хм, мога да се сетя поне за пет-шест човека, които биха се занимавали с това! Сестра ми ще бъде супер! Приятеля ми обича такива неща. Познавам и още един човек, който ще е страхотен. Ок, включвам се!

С други думи, тези хора не започват професия. Те просто се надяват да им излезе късмета. Да запишат няколко човека, с които да покрият сумата за старта си и след това да чакат парите да потекат към тях. Мисълта да им се плаща за усилията на някой друг е наистина стимулираща, но е твърде погрешно разбрана.

Както разбирате тези хора не започват истински бизнес. Те си поръчват магически лотариен билет, с който се надяват да уцелят шестицата. Всяко едно от шестте числа представлява по един човек, който те мислят, че със сигурност ще се включи, но поради липсата си на умения, повечето от тях ще приключат с нищо - точно както и в лотарията. Това за тях ще се превърне просто в поредната неуспешна възможност и тъй като са действали превъзбудено и невежо, вероятно ще свършат и с няколко изгубени приятелства.

И така, след този неуспешен опит те ще скъсат билета и вместо да поемат отговорност за това, че не са започнали този бизнес истински, те ще обвинят Мрежовия маркетинг и няма да спестят да разкажат на света за това: “Виж, занимавал съм се с това. Правил съм го. Говорих с всеки човек, който познавам и Мрежовият маркетинг просто не работи. Спести си парите.”

Ето с това ще си имате работа ако изберете Мрежовият маркетинг като професия - мненията на невежите хора, които мислят, че са го правили правилно, но той не работи. Ако това ще е твърде трудно нещо, с което не можете да се справите, тогава Мрежовият маркетинг не е за вас. В случай обаче, че можете да го преживеете, то света ще бъде ваш.

Хората, които приемат това получават наистина ГОЛЕМИ пари. Компаниите ще платят неограничени суми пари на хората, които помагат на слепите да прогледнат, на невежите да се образоват и на тези, които могат да изградят общност от хора с подобен начин на мислене.

Някои хора обичат да казват “Това, което виждаш е реалността”. Аз мразя това твърдение. Всички велики лидери в света са игнорирали това от векове. Какво щеше да стане, ако Нелсън Мандела беше повярвал в това, което вижда? Ами, ако Мартин Лутър Кинг Мл. беше повярвал? Ако Стив Джобс беше повярвал, че реалността е това, което виждаш? Великите лидери в света казват: "Реалността си е реалност, но тя може да се променя и аз ще направя всичко възможно, за да помогна на хората да разберат този факт."

Истината е, че Мрежовият маркетинг не е перфектен.

Той просто е ПО-ДОБЪР!

Ето това е реалността!

 

автор: Ерик Уори

 

Ерик Уори е топ лидер в професията Мрежов Маркетинг в продължение на 28 години. Въпреки, че вече се е оттеглил и се е фокусирал изключително върху "Network Marketing Pro" (форум за топ-тренъри и лидери в МЛМ), кариерата му е дала широк спектър от опит и знания.

Той е бил топ Лидер в своята компания и е изградил организация от над 500 000 дистрибутори и сътрудници в повече от 60 страни; Ерик Уори е Президент в над $ 200 милионна мрежова маркетинг компания; Съосновател и президент на собствената си фирма "TPN- The Peoples Network" и е маркетинг консултант на много високо ниво в професията мрежов маркетинг. Ерик е автор на международния бестселър книгата "Go Pro – 7 Steps to Becoming a Network Marketing Professional", от която са продадени над 1,5 милиона копия и се е превърнала в "задължително четиво" за всеки, който сериозно изгражда своя бизнес в мрежовия маркетинг.

4
Лидерски Бизнес Форум - Февруари 2020
Какво дава в повече Мрежовия маркетинг в сравнение...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Вторник, 23 Април 2024