9 minutes reading time (1798 words)

"Ако вашият бизнес не е в интернет, скоро няма да имате бизнес" - Бил Гейтс


Социалните мрежи навлизат все повече и повече във всяка сфера от живота ни. Ежедневно срещам все повече МЛМ предприемачи, които се питат "Дали социалните мрежи помагат на МЛМ бизнеса?"

Всъщност, този въпрос звучи доста глупаво, понеже развитието на социалните мрежи е безспорен факт. И да отричаме ползите на социалните мрежи за развитието на мрежовия бизнес е като да отричаме технологичното развитие като цяло.

Или както е казал Бил Гейтс - "Ако вашият бизнес не е в интернет, скоро няма да имате бизнес!"

Вижте тези статистики за 2020 година:

Социалните мрежи по света

Социалните мрежи в България

Какво виждаме от тези статистики?

Над 3,8 млрд човека по целия свят са активни в социалните мрежи.

Само в България над 3,9 млн са активните потребители в социалните мрежи.

Сами можете да си представите колко много потенциални клиенти и партньори за своя МЛМ бизнес можете да откриете там - в онлайн пространството.

Нещо повече - голяма част от тези активни потребители ежедневно изкарват повече време в социалните мрежи, отколкото със семействата си.

Друго огромно предимство на социалните мрежи е това, че хората масово получават информация и новини вече не толкова от традиционните медии, колкото от интернет.

Начинът ни на комуникация също се измени. Все по-често си пишем, отколкото да си звъним по телефона. Изпращаме си снимки, качваме сторита, правим впечатляващи постове, за да покажем на приятелите и на близките си различни моменти от живота ни.

В социалните мрежи хората правят именно това - да бъдат социални по един нов, различен начин. И в това няма нищо лошо.

Светът се променя с много бурни темпове и социалните мрежи са ключов фактор в развитието на всички бизнеси като цяло, а още повече на мрежовия бизнес, който е преди всичко бизнес на комуникацията и на изграждането на взаимоотношения.

Технологичното развитие, което се случва в последните десетилетия постоянно заличава работни места. Дори цели професии изчезват и без да се усетим, ние или нашите близки може да се окажем засегнати от това.

Например, ако в миналото са били необходими 100 човека да обработят дадена нива, сега са необходими 2-3 човека, управляващи машините и вършещи същата работа в пъти по-бързо. Това означава - съкратени работни места.

Друг пример - ако в миналото са били необходими работници за всяка бензиностанция, сега все по-често се срещат бензиностанции на самообслужване в цяла Европа, което отново означава - хора без работа.

Примерите могат да бъдат безброй...

Светът се променя така или иначе и ние, дори да се страхуваме от това, сме безсилни да спрем този прогрес.

В същия момент, технологиите и Социалните мрежи дават нови възможности на хората да бъдат социални по един нов начин и отварят огромни преимущества и ползи за професията МЛМ предприемач.

Преди всичко, мрежовият маркетинг е бизнес на информацията, комуникацията с хората и изграждането на взаимоотношения. Развитието на технологиите ни дава невероятната възможност да се свързваме помежду си, без значение от разстоянието. Дава ни възможност да създаваме по един много лесен и приятен начин нови запознанства и най-вече да рекламираме себе си, създавайки свой личен бранд.

Разбира се, за да създадете свой собствен бранд, е необходимо да следвате определени правила и да се предпазвате от тези елементарни грешки, които ще изредя в следващите редове:

Какви грешки най-често допускат новостартиралите МЛМ предприемачи?

ГРЕШКА № 1

Превръщат се в рекламен билборд.

Какво имам впредвид ли? Много често (даже почти винаги) новите млм прдеприемачи превръщат личния си фейсбук профил в огромен билборд на компанията, с която са започнали да си партнират. В момента, в който стартират своя млм бизнес, те започват да публикуват информация на профила си с продуктите на компанията, с някоя промоция, с някое бизнес предложение, слагат надписи от сорта "Поръчай сега" или "Купи само днес" или пък "Свържи се с мен", отбелязват ново събитие в живота си от типа "Започна работа за..." и по този начин те си мислят, че ще успеят.

Много e важно обаче да си зададем въпроса - "Защо хората влизат в социалните мрежи? Дали защото търсят какво да си купят?" НЕ! Хората влизат в социалните мрежи, за да се забавляват. За да прочетат някой виц, за да видят кой къде е на почивка, кой какво ново споделя от живота си. Хората са в социалните мрежи, за да разпуснат, за да се разтоварят от напрежението, за да прочетат някоя и друга клюка. И това е важно да го имаме впредвид, преди да превърнем профила си в спамърски.

Подобни публикации за продукти и т.н. от ваша страна ще предизвикат много слаба активност от лайкове и коментари, което с времето ще намали вашия фейсбук рейтинг. И в крайна сметка, голяма част от приятелите ви ще ви unfollow-нат (тоест ще спрат да ви следват), други може би ще ви изтрият, а вие колкото и да сте твърди и непоколебими, със сигурност ще се разочаровате и ще кажете - "Този бизнес не става!" или "Продуктите са скъпи и затова не се продават!"...

ГРЕШКА № 2

Изпращат СПАМ

Изпращането на всякакъв вид непоискани съобщения се нарича "Спам" и води до много неприятни емоции сред вашите фейсбук приятели. Неведнъж се случва новите партньори да наспамят своите приятели с разни линкове към продукти, или видео-материали, без те самите да са пожелали да получат тази информация. Това е изключително досадно, и както казахме и в предишните изречения - не се превръщайте в спамър, който прогонва приятелите си. Хората са във фейсбук не за да ги спамите, а за да убият малко време и за да изпуснат пАрата! Така че бъдете много деликатни към тях.

Много често аз самият, след като приема покана за приятелство, получавам един шаблонен текст, който е "копи-пейст" и, естествено в този текст има някакво предложение. Това е страшно досадно и неприятно, и такива хора директно биват блокирани от мен. Помислете си в такъв случай колко много ваши приятели биха искали да ви блокират ако вие направите това с тях.

Затова апелът ми към вас е - бъдете внимателни! Социалните мрежи не са място за развитие на бизнес. Там можете да откриете хора, но целта ви е да изкарате човека от фейсбук в месенджър или вайбър, а оттам да го докарате до телефонен разговор и до лична среща. Ако, разбира се, живеете на разстояние един от друг, личната среща можете да я проведете онлайн пред екраните, тоест да проведете видеосреща. Но - запомнете! Целта на присъствието ви във фейсбук не е да спамите и да досаждате на хората, а да създавате правилно заинтригуване и оттам да доведете човека до лична среща! Това е! Много семпло!

ГРЕШКА № 3

Тагват хора в разни сторита и постове

Изключително неприятно ми става, когато бъда тагнат в някоя рекламна снимка на някого в инстаграм или фейсбук. Такива хора отново биват блокирани от мен, за да не им позволя да продължават да го правят.

Съветвам ви да не го правите и вие, защото това отново ще бъде повод да прогоните приятелите си, а за развитието на МЛМ бизнес, на вас ви трябват стойностни хора, на които може да се разчита, на които може да се вярва, така че вместо да ги отблъсквате от себе си и те завинаги да ви откажат, по-добре намерете правилния път до тях, за да създадете силен интерес и желание от тяхна страна да научат повече за вашето предложение и да искат да комуникират с вас.

 

Темата за онлайн присъствието е изключително обширна.

Всъщност досега ви показах някои статистики, както и някои грешки на новостартиралите млм предприемачи.

Ако истински желаете да развиете успешен бизнес, ви съветвам да не допускате тези грешки в своите ежедневни действия, а вместо това да започнете правилно да изграждате своето име като бранд!

Ако все още се съмнявате дали съм прав, замислете се ако вие правите тези неща, дали вашите приятели биха искали да се включват в бизнес проекта ви и да правят същото?

Нашият личен профил във фейсбук и в останалите социални мрежи има една единствена цел - да показва кои сме ние! Ако искате да стоите зад кулисите и да бъдете в сянка, определено социалните мрежи не са за вас! Дори и да започнете да пускате платена реклама, но искате да останете скрити, повярвайте ми - социалните мрежи изобщо не са за вас! Ако обаче сте отворени към света, имате желание да помагате на хората, готови сте да създавате ценност и стойност на пазара, и искате останалите да ви забележат и да започнат да ви наблюдават, тогава действайте! Защото ние ежедневно си влияем един на друг, дори без да се замислим, и ще бъде чудесно, ако вие станете причината за промяната дори на един единствен човек!

Така че, ако трябва да отговорим на въпроса "Какво да правим в социалните мрежи, за да бъдем успешни?", то отговорът е - ПРАВЕТЕ ТАКА, ЧЕ ХОРАТА ДА ИСКАТ ДА ВИ СЛЕДВАТ И ДА ВИ НАБЛЮДАВАТ! Споделяйте интересни моменти от живота си, предизвиквайте любопитство към вашия живот, предизвиквайте интерес чрез постове и сторита, създавайте заинтригуване. Вместо да поствате реклами на компанията, с която си сътрудничите и това, с което се занимавате, много по-ефективно ще бъде да поствате неща, които да предизвикват въпроси и любопитство, за да може хората сами да започнат да ви питат за вашия бизнес. Превърнете се в интересна личност! Това означава, че постовете ви трябва да бъдат с реална ценност за хората, леко загадъчни и провокиращи към любопитство от тяхна страна.

Ако не се досещате точно как да оформите вашите постове, отговорете си на въпроса: "Какво ще е интересно да видят хората, които искам да привлека?". Именно там е разковничето! Когато започнете да привличате хора по този начин, ще ви бъде най-лесно да продължите след това разговора в посока вашия бизнес проект. Как да направите това? - Чрез месинджър! Както и по-рано казах, целта ви е да предизвикате интерес чрез фейсбук и оттам да преминете в месинджър. Или гласи златното правило в МЛМ бизнеса - "С Facebook привличате хора, а с Месинджър изкарвате пари!".

Запомнете това!

Да се върнем към статистиката от началото на статията и да си припомним колко хора ежедневно прекарват доста часове в социалните мрежи. В наши дни, социалните мрежи имат гигантско влияние върху света, в който живеем. Те имат влияние както в личния ни живот, така и в бизнеса ни. Буквално във всеки един аспект!

Дали ще изберете да бъдете като стар телефон с шайба или като последен модел смартфон - изборът е ваш! Или ще се научите да използвате социалните мрежи във ваша полза, или някой друг ще се научи, а вие ще се чудите как другите успяват, а вие не... В крайна сметка - всичко е въпрос на избор и малките избори днес, определеят бъдещето ни утре.

И така, нека отново да цитирам Бил Гейтс - "Ако вашият бизнес не е в интернет, скоро няма да имате бизнес!"

Помислете много щателно над тези думи и вземете своето решение в най-скоро време!

А ако все още не сте стартирали своето МЛМ предприемачество, може би днес е правилният момент за вас да го направите!

 

Ако проявявате интерес към Бизнес Пратньорство с мен, КЛИКНЕТЕ ТУК и изгледайте моето бизнес предложение!

 

2
Защо баскетболният отбор на Боби Найт през 1976 пе...
Притча за Моркова, Яйцето и Кафето

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 26 Април 2024