5 minutes reading time (910 words)

Какви заблуди за мрежовия маркетинг се срещат?

Какви заблуди за мрежовия маркетинг се срещат?

Първата и най-голяма заблуда е, че да успееш в МЛМ е много лесно.

Чувал ли си неща от сорта - "Много е лесно, брат", или "за нула време ще направиш яки кинти", или пък "само ще седиш и ще включваш хора, а парите ще валят"?

Хаха, аз лично толкова често съм ги чувал тези фрази, че ако трябваше да им повярвам, разочарованието ми щеше да е катастрофално.

Истината е, че за да успее човек в мрежовия маркетинг, той трябва да се научи на нови умения, нови знания, нови подходи. Срещал съм доста хора, които са търговци от дълги години и когато ги включвах в моята мрежа, тяхното самочувствие винаги беше до небето. Те бяха толкова убедени в уменията си, толкова сигурни в това, че всичко знаят и всичко могат, че още при третия - четвъртия човек, който отхвърлеше идеята им за мрежов бизнес, те тотално се разочароваха и казваха - "това не работи". Да, не работи. Не и по начина, по който те искаха да работи.

Мрежовият маркетинг изисква време и търпение. Той калява характера. Ползите за всеки един човек, който се е впуснал в изграждането на Мулти Левъл Маркетинг са не само финансови, но и в личен аспект. Аз наблюдавам как хората стават по-отговорни към приятелите си, към семействата си, към децата си. Мрежовият маркетинг възпитава един добър характер в нас - характер на точни и честни взаимоотношения, характер, който държи на обещанията си, характер който обича да помага.

Друга голяма заблуда е, че мрежовия бизнес е финансова измамна пирамида.

В предишната статия обясних какви са разликите между финансова пирамида и мрежов маркетинг. Ако трябва да ги обобщя в две изречения, то в мрежовия маркетинг имаме реални продукти, които обикновено са консуматив и хората ги купуват, защото се нуждаят от тях. При финансовите измамни схеми няма такъв продукт. Там всички пари, които се плащат от регистрираните сътрудници са за правото им да ползват отстъпки, или правото им да получават процент от новорегистрираните.

Една друга, често срещана заблуда е, че не се изисква капитал за стартиране.

Колкото и да е малка първоначалната сума за стартиране в МЛМ, все пак такава има. Няма как да съществува един бизнес, ако той няма капиталовложения. Също така ако желаеш да се развиваш, ще си купиш мотивираща литература по моя препоръка, ще трябва да посещаваш семинари и обучения. Това е свързано с пътуване, с разходи. Всичко това са средства, похарчени от твоя джоб с ясната нагласа, че ти инвестираш в себе си, в повече знания, за да ставаш по-добър и по-успешен.

Още една заблуда - много хора оприличават МЛМ със секта.

За съжаление има лидери, които толкова много обсебват и мотивират екипите си, че те самите стават буквално зомбирани. От своя страна "мотивираните" дистрибутори започват да притискат по подобен начин своите близки и познати, които си нямат и най-малка представа от тяхното "велико" предложение. Това обикновено отблъсква последните и ги кара да се отдръпнат от своите приятели, които толкова настоятелно държат да ги включат във въпросната компания.

Ефектът е отрицателен за всички.

Надъханите дистрибутори претърпяват разочарование след разочарование и мотивацията им спада доста бързо, а техният приятелски кръг се отдръпва от тях и свежда до минимум контактите си с тях. Всички страни губят. Губят най-вече заради сринатите взаимоотношения, които са изграждани с години.

Срещал съм хора, към които е подходено по такъв начин, и повярвай ми, изключително трудно е да разбия ледовете, да променя нагласата на тези хора, просто защото им е създадена такава представа за бизнес модела и за компанията. Обяснявал съм им, че компанията не действа така, че това е самоволството на някои от лидерите, но определено коства много усилия да се говори с такива хора на тема мрежов маркетинг.

Тук е мястото да кажа, че аз мразя такъв зомбиращ подход и никога не бих го изисквал от теб! Ще те науча да подхождаш правилно, без притискане.

Защото кое е по-важното? Да присъединиш към мрежата си 100 човека под натиск и след това да ти е трудно да работиш с тях или да присъединиш 10 човека, на които си обяснил какви очаквания да имат и те сами са взели решението да те последват? Повярвай ми, във втория случай тези хора ще са с отворени сетива да се учат на правилния бизнес модел.

На последно място (със сигурност не е последната) искам да кажа за заблудата, че мрежовия бизнес е за всеки.

Да, ама не! Ако и ти си от хората, които смятат така, по-добре промени начина си на мислене още сега, защото съвсем скоро ще останеш много разочарован.

Замисли се. Ако ти си музикант, защо не вземеш да станеш един художник? Или по-добре да станеш пилот на самолет например?

Правилно! - Не е за теб! Не умееш! Страх те е да летиш или да хванеш четката да рисуваш! Смяташ че ще се провалиш. Смяташ че няма да си успешен.

Ами да! И при другите хора е същото. Над 80% от тях ги е страх да започнат какъвто и да било бизнес, камо ли да правят МЛМ. Просто защото смятат че не е за тях. Просто защото не искат да излязат от зоната си на комфорт. Не защото не искат да имат повече пари, а защото не им стиска да започнат ново начинание.

Постоянно се сблъсквам с хора. Трудно е да ги изкараш от зоната им на комфорт и да ги накараш да вярват в твоята идея и да те последват.

И това е съвсем в реда на нещата.

Аз ще те науча как да селектираш хората и как да подхождаш към тях, за да ги привлечеш да те последват.

1
Печеливш ли е МЛМ бизнеса?
Каква е разликата между финансовите пирамиди и мре...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 24 Април 2024