4 minutes reading time (777 words)

Христофор Колумб - велик откривател или велик лидер?

Христофор Колумб - велик откривател или велик лидер?

Повечето от нас смятат Христофор Колумб за велик откривател, но той бил също толкова велик лидер и мореплавател. Преди да има възможност да се отправи на онова свое откривателско плаване, което щяло да промени света, той трябвало многократно да чуе защо според неговите съвременници идеята му е напълно абсурдна. Нека разгледаме обстоятелствата и условията, изпречили се на пътя му към откритията.

Първо - нямало абсолютно никакъв пазар за трансатлантически пътувания. Освен това стотиците години традиция и предразсъдъци гарантирали, че такъв никога и няма да има.

Второ - въпреки че Колумб бил пътувал по море, той никога не бил командвал кораб като капитан.

Трето - Колумб бил чужденец (италианец), който първо живял в Португалия, а след това в Испания.

Четвърто - нямал достатъчно пари, за да финансира такава авантюра. Всъщност единственият, който можел да финансира едно откривателско плаване, бил някой държавен глава - крал или кралица. Ето защо списъкът на евентуалните благодетели, с който разполагал Колумб, бил твърде кратък.

Пето - цената на самия Колумб също никак не била ниска. Списъкът с личните му изисквания бил доста дълъг и включвал:

а) десет процента комисионни върху всички търговски отношения, осъществени между откритите от него земи и метрополията;

б) титлата "Адмирал на моретата и океаните";

в) назначаване за доживотен губернатор на всички новооткрити територии;

г) всички негови награди и права да бъдат прехвърлени и върху наследниците му.

Удивителното е, че Христофор Колумб все пак осъществил плаването, и то при условията, които поставил! Съвременните търговци могат да научат много от търговските похвати на Колумб. Той бил тласкан с цялото си сърце, че като пресече Атлантическия океан, ще достигне до бреговете на Азия. Въпреки че тази вяра не била оправдана, тя му дала издръжливост, убеденост и достатъчно смелост, за да убеди и другите. Колумб нито за миг не спрял да печели привърженици.

Христофор Колумб не се уморил да иска финансова подкрепа отново и отново! В продължение на седем години той убеждавал португалския крал Хуан да финансира плаването. Когато това не станало, Колумб заминал за Испания и в продължение на още седем години обработвал крал Фердинанд и кралица Изабела, докато накрая получил тяхното съгласие.

На великия мореплавател се наложило да изтърпи доста, преди да може да отплава. Всеки успешен лидер знае тази истина!

откъс от книгата "Развий лидера в теб" - Джон Максуел

 

.........................

Впечатлен съм от този велик лидер, показал истинско търпение и постоянство в своята идея, в своето желание да открие този нов свят. Христофор Колумб е изключителен пример за истински лидер, който е имал силна вяра в идеята си, и е успял да привлече все повече привърженици зад себе си!

Седем години в опити да получи финансиране от португалския крал, който в крайна сметка не го подкрепил.

Това обаче не отказало Колумб. Неговото неспирно желание и силна вяра го тласкали да търси други начини и именно това го отвело до испанския крал, когото той трябвало да обработва още седем години!!!

Уаууу какво търпение само! Уау колко силен дух и силна вяра!

Повечето хора, които стартират в мрежовия маркетинг не издържат и 7 дни в опити да постигнат целта си! А Колумб - два пъти по седем години в опити отново и отново да получи тъй необходимото финансиране...

Възхищавам му се с цялото си сърце за качествата, които е проявил. Качества на истински лидер, на велик човек, който не приемал "Не" за отговор, а напротив - мотивирал се още повече да продължи да търси начин да осъществи целите си! И то при конкретни условия, както прочетохте по-горе!

И така - ако трябва да си вземем поука от тази история - как постъпваме ние самите, когато срещнем "не" и "не", и "не", и отново "не", и пак "не", и отново "не"... Отказ след отказ, отказ след отказ... Животът ни много често е низ от откази. Развиването на какъвто и да било вид предприемачество също е низ от откази... Откази след откази след откази...

Кои всъщност успяват?

Успяват тези, на които не им пука от отказите! Тези, които успяват да преобърнат отказа в успешна сделка! Тези, за които "не" не означава "не завинаги", а по-скоро означава "не засега"!

А вие готови ли сте да се гмурнете в морето от предизвикателства?

Открихте ли подходящата бизнес възможност за своето по-ярко бъдеще?

Намерихте ли начин да подобрите статуквото си?

Ако все още се лутате накъде да поемете така, че в следващите 3-4-5 години да подобрите значително финансовото си състояние, тогава се свържете с мен, защото аз и екипът ми имаме готова франчайзингова система, благодарение на която можете да промените изцяло живота си за кратко време, без крупни инвестиции, без почти никакъв риск, без да напускате работата си, без да имате какъвто и да било опит в индустрията "мрежов маркетинг".

Очаквам ви!

 

 

 

 

1
Лидерски ТиймБилдинг гр. Хисаря, 4-6 юни 2021
12-те Правила за Успеха (Джон Рокфелер)

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 26 Април 2024