8 minutes reading time (1546 words)

Статистики и Факти за мрежовия маркетинг в световен мащаб

Статистики и Факти за мрежовия маркетинг в световен мащаб


Какви са статистиките за Мрежовия маркетинг през 2020 година?

"Мрежов маркетинг" е подкатегория на индустрията "Директни продажби", която се развива с бурни темпове година след година.

2020 беше поредната изключително успешна година за мрежовия маркетинг. Въпреки че все още много хора по света и особено в България подхождат скептично към нея и я свързват най-често с финансовите пирамиди, милиони МЛМ предприемачи са повярвали във възможността и градят своето по-ярко бъдеще за така мечтания от тях живот.

За голяма част от хората в България, мрежовият маркетинг е еднад неразбрана, или по-точно криворазбрана професия, но това лека полека се променя с течение на времето. Днес все повече хора възприемат този бизнес насериозно и откриват огромните му предимства.

Мрежовият маркетинг съществува от по-малко от век, а цифрите, които ще ви представя по-долу са наистина шокиращи. Те показват огромния растеж и огромния потенциал на тази индустрия.

Мрежовият маркетинг датира от недалечната 1940 г, когато за пръв път е представен като бизнес модел, а през 1974 г е обявен за напълно легален от Върховния съд на САЩ.

През първата си година в своя мрежов бизнес, Декстър Уагър успява да спецели 12 млн долара, а милиони семейства и МЛМ предприемачи по света променят ден след ден животите си към по-добро!

Именно затова Мрежовият маркетинг е наречен "Бизнесът на 21-и век" и по-надолу ще се убедите в това!

 

Вижте някои основни факти и статистики за Мрежовия маркетинг

Замисляли ли сте се колко оборот създава индустрията "директни продажби" в световен мащаб?

Кои са водещите държави в сферата на директните продажби?

Нека да отбележа, че оборотът на тази индустрия е фрапиращо по-голям от музикалната индустрия, от филмовата индустрия, от спортната индустрия, от фармацефтичната индустрия и много други.

Вижте следните цифри:

  • Индустрията Директни продажби бележи оборот от $179,3 млрд през 2020 г (Реф: WFDSA)
  • САЩ е най-големия пазар в света с общи пробажби за $40,1 млрд през 2020 г (Реф: WFDSA)
  • Китай е на второ място с общо $19,1 млрд продажби през 2020 г (Реф: WFDSA)
  • Индустрията Директни продажби е повишила оборота си през 2020 г спрямо 2019 г с $4 млрд (Ref : WFDSA)
  • Трето място в света заема пазара на Германия с реализирани $17,9 млрд през 2020 г (Ref : WFDSA)
  • Корея и Япония са на 4-о и 5-о място сътветно с $17,7 млрд и $15,4 млрд (Ref : WFDSA)
  • 78% от световните продажби се генерират от първите Топ 10 компании, между които са още държави като Бразилия, Малайзия, Мексико, Франция и Тайван. (Ref: WFDSA)
  • Компаниите за Директни продажби в България реализираха оборот от $94 млн или 161 млн лева през 2020 година (Реф: WFDSA)

 

Вижте фактите и статистиката за Мрежовите компании по света:

Някои от водещите компании в сферата на директните продажби са Amway, Herbalife, Oriflame, Nu Skin, и по всяка вероятност сте ги чували под една или друга форма. Нека да надникнем в цифрите и да разберем как тези компании са се представили през 2020 година:

  • 1 от всички 5 домакинства в САЩ притежават продукт на Amway и оборота на компанията за 2020 г е $8,5 млрд (Реф: Statista)
  • Amway си запазва първото водещо място в класацията на Световната асоциация за Директни продажби, водеща по оборот независимо от спада си с 4,5% през 2019 г (Реф: DSN Global 100)
  • Natura & Co се позиционират на 2-ро място в света сред компаниите за директни продажби с $7,16 млрд през 2020 г (Реф: DSN Global 100)
  • Herbalife е на трето място с оборот от $5,5 млрд, създаващ се от над 4,5 млн независими дистрибутори и членове (Реф: DSN Global 100)
  • Vorwerk е компанията на 4-то място с оборот от $4,4 млрд
  • Още една известна у нас компания Oriflame е класирана на 13-то място в света с оборот от $1,38 млрд
  • В класацията на DSN Топ 100 също така фигурират имената на Nu Skin $2,5 млрд, Tupperware $1,7 млрд, Faberlic $409 млн (Реф: DSN Global 100)

 

Нека сега да обърнем внимание на статистиката за дистрибуторите в Мрежовия маркетинг

Някои компании ги наричат дистрибутори, други ги наричат сътрудници, представители, консултанти. При всички случаи става въпрос за активните членове на компаниите, които допринасят за развитието и увеличаването на оборота им. Това са хората, които развиват свой собствен бизнес в партньорство с избраната от тях компания, ползвайки и препоръчвайки продуктите й, обучавайки новите партньори на ценни знания и умения, като по този начин разширяват мрежите си от клиенти, а съответно и оборотите си.

А сега отново идва ред на цифрите - вижте колко активни дистрибутори (сътрудници) съществуват по света в тази индустрия, каква е средната заработка на един активен дистрибутор и колко време средно отделя за развитието на бизнеса си:

  • 25% достигат желаният от тях доход, когато са започнали бизнеса си (Реф: Jobs in Marketing).
  • 12% от дистрибуторите изкарват повече от $5,000 на месец, докато повечето хора развиват бизнеса си като хоби и не полагат нужното старание (Реф: Jobs in Marketing)
  • В края на 2020 година броят на активните дистрибутори в Мрежовия маркетинг се увеличава до впечатляващите 125,4 млн души в световен мащаб (Реф: WFDSA)
  • Дистрибуорите в Мрежовия маркетинг развиват бизнеса си средно 13,3 часа на седмица (Реф: AARP)
  • 10,5 млн души се занимават с Мрежов маркетинг като основна своя дейност и бизнес (Реф: WFDSA)
  • 42,9 млн души определят Мрежовия маркетинг като допълнителна дейност за тях, носеща им стабилни допълнителни доходи (Реф: WFDSA)
  • 99% от МЛМ Предприемачите в света са завършили средно образование, 52% от тях имат също така и завършено висше образование (Реф: DSA)
  • В България официално 200710 дистрибутори развиват свой Мрежов бизнес през 2020 г (Реф: WFDSA)

 

Факти и Статистики за клиентите в Мрежовия маркетинг

Удовлетвореността на клиентите е с най-голяма важност за индустрията, тъй като те са краните потребители на продуктите. Затова компаниите в сферата на директните продажби имат за цел да задоволят своите клиенти, като се съсредоточават най-вече върху качеството на предлаганите от тях продукти. Удовлетворението на клиентите е важно също така и заради бъдещите взаимоотношения между клиенти и дистрибутори.

Вижте тези интересни статистики:

  • 36,6 млн човека са поръчвали продукти или услуги от мрежова компания като клиенти (Реф: Jobs in Marketing)
  • През 2020 г 7% от дистрибуторите са на възраст от 18 до 24 години (Реф: WFDSA Annual Report 2020)
  • Между 25 и 34 години са 19% от дистрибуторите в света през 2020 г (Реф: WFDSA Annual Report 2020)
  • Около 26% са дистрибуторите на възраст от 35 до 44 години (Реф: WFDSA Annual Report 2020)
  • Най-голям процент от МЛМ Предприемачите са от 45 до 54 годишни (Ref: WFDSA Annual Report 2020)
  • 23% са на възраст над 55 години (Ref: WFDSA Annual Report 2020)
  • Около 75% от дистрибуторите в индустрията са жени (Ref: WFDSA Annual Report 2020

 

Факти и Статистики за Мрежовия маркетинг във времена на COVID

  • Индустрията Директни продажби генерира $179,3 млрд оборот през 2020 г
  • $40,1 млрд от общия оборот се генерира само от САЩ. Това е около 22,3% от световните продажби
  • Броят дистрибутори нараства от 119,9 млн през 2019 г на 125,4 млн през 2020 г. Това е увеличение от 4,3% по време на световна криза
  • Продуктите за грижа за здравето са най-популярната ниша в Мрежовия маркетинг, генериращи 36% от общия оборот на компаниите
  • Продуктите за лична хигиена и козметична грижа са на второ място с 31,5% от пазара
  • Продуктите за грижа за дома са с 11,5% от оборота на трето място

 

Знаете ли, че най-успешно се развиват семействата в Мрежовия маркетинг?

Мрежовият маркетинг дава една от най-подходящите възможности на двойки и семейства да се развиват заедно и да градят своята финансова стабилност заедно! Силата на екипната работа, както и възможността да работят от комфорта на домовете си, дават огромни предимства на тази индустрия пред други и се оказват основна причина двойките да предпочитат именно тази професия за изграждане на добри и стабилни допълнителни доходи. Разбира се, тези които започнат да работят професионално, вървейки ръка за ръка, превръщат тези допълнителни доходи в основни доходи и сбъдват мечта след мечта.

Ето примери за някои от най-големите имена на семейства, изкарващи огромни суми пари в Мрежовия маркетинг. Холандското семейство например Игор Алберт и Андреа Кимбала са изкарали над 150 млн долара чрез своето бизнес партньорство с мрежова компания. Иван и Моника Тапия, както и Трин и Жируан Викхаидит също са сред най-успешните семейства в индустрията Мрежов Маркетинг.

Тъй като капацитетът на развитие като екип е много по-голям от този на самостоятелните сътрудници, повечето мрежови компании стимулират развитието на бизнеса като семейства, давайки възможност на двойките да изграждат съвместно екипите си.

 

Какви са изводите?

Сами виждате, че това е една постоянно растяща индустрия, привличаща все повече и повече хора с възможностите за собствен бизнес без крупни вложения, с минимален риск и с готова франчайзингова система на работа. Важно е да осъзнавате, че МЛМ не е модел за бързо и лесно забогатяване, както много говорят. Именно това е и причината повечето хора да не достигат до кой знае какви доходи, защото те са започнали с нагласата, че Мрежовия маркетинг е схема за лесно забогатяване, и не са били готови да вложат необходимите усилия, старание и активни действия.

За едни Мрежовият маркетинг е възможност за допълнителни доходи, за други е възможност за финнасова стабилност, а за трети е възможност за тотално променен живот!

От кои ще сте вие? Това зависи изцяло от вас!

Ако сте готови на себеотдаване, фокус, труд и постоянство по точно определена система на работа, добре дошли в екипа на Ангел Мацанов!

 

Споделете тази статия със своите приятели, а също и с вашите екипи, като използвате бутоните за споделяне.

По този начин ще помогнете на повече хора да научат полезните факти за тази ЖИВОТОпроменяща индустрия - Мрежов Маркетинг!

 

3
LR Kick Off - 08.01.2022 - Събитието, на което пол...
Каква е вашата равносметка за 2021 г и с какво 202...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 19 Април 2024