8 minutes reading time (1694 words)

Как да станете ЕКСПЕРТ във своята област?

Как да станете ЕКСПЕРТ във своята област?

 
Срещали ли сте хора от различни професии като търговци, производители, музиканти, продавачи на сладолед, счетоводители и други, на чийто професионализъм се възхищавате с цяло сърце? Хора, които са експерти в това, което правят и ви се иска да им подражавате?

Определено всеки от нас е срещал и аз лично се впечатлявам винаги, когато се запозная лично с такива хора.

Какво обаче е накарало тези хора да се превърнат в експерти и да подхождат с целия си професионализъм?

Нека разберем какво казва Грант Кардон за тези хора в книгата си "Продай или ще ти продадат".

 

"

И така, как ще станете един от великите в своята област, един от експертите? Първата и най-важна стъпка е да се отдадете напълно!

Отдавам се: Посвещавам се напълно на нещо.

Неизбежна истина е, че за да станете наистина добри внещо, трябва да се посветите напълно. Ако сте професионални търговци, трябва да отдадете себе си, енергията си и ресурсите си на кариера в продажбите. Ако не сте професионални търговци, най-добре е да осъзнаете, че успехът ви все пак зависи от това умение, и после го изучете. Трябва да се убедите, че това е нещото, което трябва да овладеете, за да постигнете целите си в живота и че това е нещото, което ще ви донесе богатства.

Как се отдава човек?

Това, което правя аз, е да елиминирам всички други възможности и се отдавам да науча всичко възможно по темата. Превръщам се във фанатик, 100% погълнат, заложил всичко, луд за връзване! Спирам да оспорвам и се отдавам напълно. Нещо повече, спирам да се оглеждам за други възможности.

Отдаването е толкова просто като паркирането на кола. Намираш място, спираш и излизаш от колата. Не продължаваш да оглеждаш за друго паркомясто. Отдайте се и вършете каквото можете. Отдаването е да вземете твърдо решение, да спрете да се чудите и след това довършвате до край посветеността си с действия.

Веднъж щом се посветите на един партньор в живота, най-добре е да спрете да търсите нови. Приемете това, което имате, и направете всичко по силите си. Можете ли да намерите някой по-хубав, по-умен и по-щастлив? Вероятно да, но това не е отдаване. Отдаването означава, че сте заложили всичко, приключили сте с търсенето, и превръщате човека, на когото сте се посветили в най-хубавия, най-умния и най-щастливия. По-скоро бих се посветил напълно на грешното нещо, отколокто на правилното само наполовина.

Отдайте се и приключете с търсенето!

По-зелени ливади

Онзи, който мисли, че тревата е по-зелена "някъде там", е същият човек, който никога не се посвещава на това да се грижи за ливадата, която вече има. Той остава посредствен и нещастен. На първо място, какво изобщо прави да оглежда друга ливада? Той вече си има една, която трябва да коси. Помнете: макар и да има по-зелени ливади, те са такива, защото някой се е посветил на тях.

Бурените растата във всяко поле и ако не му се посветите изцяло, ще го занемарите. Когато това се случи, ще спрете да го харесвате и след това ще започнете да надничате през оградата на съседа и да си мислите, че това което той има, е по-добро. Така че посветете се на кариерата си, отдайте се на това да изучите продажбите, отдайте се на продукта, услугата и служителите си. Посветете се на това да знаете всичко, което можете, и гледайте колко зелена ще стане кариерата ви.

Винаги когато се посветя на някакво действие, постигам незабавен ефект. когато не съм се отдав напълно, резултатите идват късно или изобщо липсват. Ако съм се посветил 100% на клиента пред мен, постигам успех. Но когато съм с един клиент и мисля за друг, или си мечтая да имам по-добър, съм неспособен да извлека максимума от това, което имам. Отдайте се и то се отдайте напълно.

Когато водя семинари, често нося малка златна значка на ревера на сакото си, на която пише "100%". Един търговец ме попита дали я нося, така че клиентите ми да я видят. Обясних, че макар клиентите да я виждат и да са заинтригувани от нея, аз не я нося заради тях. Нося я заради себе си. Нося я, за да си напомням за пълното отдаване. Не се обличам заради своите клиенти; обличам се заради себе си, така че да се чувствам добре, да съм облечен професионално. Нося тази значка, за да си напомням, че съм отдаден на 100%.

Отдадеността е нещо лично и тя е неопровержимото изискване за постигане на резултати в живота и да се отличите от стадото. До 25-годишна възраст влизах и излизах в областта на продажбите в рамките на около 5 години и осъзнах, че все още се оглеждам за друга кариера. Липсата на посветеност означава липса на резултати. Все още не се бях отдал на продажбите и не се гордеех с позицията си или работата, която вършех. И как бих могъл? В най-добрия случай бях посредствен. Тай като не се бях отдал, не постигах успех. Тъй като това не се случваше, не харесвах работата си - всичко бе един порочен кръг.

Докато не се гордеете с работата си, няма да сте успешни; а успехът ви ще определи доколко се гордеете с кариерата си. Проблемът не е кариерата, която сте избрали - а отдадеността ви! Един ден реших (след години на посредственост), че не продажбите са проблемът - аз бях. В този момент се посветих на това да науча всичко възможно за продажбите. Целта ми беше да се откроя много от останалите в моята област и повече да не ме сравняват с тях. Реших да стана професионалист и да бъда различен от "типичния" посредствен средностатистически търговец. Това бе моментът, в който всичко за мен се промени и се случи незабавно, като с магия. Веднага енергията ми се промени, облеклото ми се промени, действията ми се промениха и навиците ми започнаха да се променят, изказът ми се промени и резултатите се промениха. Незабавно моравата ми стана по-зелена и потенциалът ми се повиши главоломно. Беше почти удохотворяващо! Не, беше си одухотворяващо! Беше толкова драматично - и това е магията на отдадеността.

Ако искате да успеете в каквото и да било, трябва да се отдадете. Трябва да сте посветени на 100%, без да опитвате друго. Трябва ви нагласа "да изгорим мостовете", за да стигнете до място, което ще ви гарантира разултати. Влезте в играта така, сякаш животът ви зависи от това, защото животът ви наистина зависи от това. Животът, за който сте мечтали, зависи от пълното ви посвещаване. Така подхождам към всяко нещо, когато наистина искам резултати. Така подходих и към кариерата ми в продажбите и в момента, в който го направих, животът ми се промени.

Никога няма да забравя първия път, когато изпитах магията и силата на отдадеността. Едно лято работех на лодка, която обслужваше петролни съоръжения. Бяхме край бреговете на Луизиана и обикновено си седяхме там, докато чакахме някой от съоръженията да ни повика. Когато не бяхме заети, си прекарвахме времето, като ловяхме риба от лодката. Един особено щастлив ден хванахме стотици червени берикси (вид риба). Докато ги опаковахме в малкото лед на борда, слушах останалите членове на екипажа, които планираха как ще вземат своя дял от рибата за храна у дома.

По някаква незнайна причин апредложих да изкупя рибата на всички с идеята, че после ще я продам. По това време не бях продавал нищо в живота си и не знаех нищо за продажбата на риба. Дори не знаех на кого ще я продам. Само осъзнавах как инстинктът ми подсказваше, че някой би искал да купи тези красиви червени берикси.

Със стотици риби, струпани отзад в камиона ми, осъзнах, че трябваше да създам пазар, да намеря клиенти и да ги убедя да купят рибата ми. Трябваше да мисля бързо, защото ледът по рибата се топеше и щях да изгубя заплатата си и стоката, ако не продядях продукта веднага. Докато си мислех откъде мога да намеря клиент, си спомних как продавачите на библии идваха, чукайки на вратата у дома, и колко отдадени бяха те. Закъснявах и реших, че ако подходът с продажби от врата на врата бе добър за продавачите на библии, беше достатъчно добър и за мен. Докато ледът продължаваше да се топи, аз се стрелнах от квартал на квартал, обявявайки че имам прясна риба. Чукайки по вратите, бързо обяснявах, че рибата е хваната в залива същата сутрин и е най-доброто, което някой може да купи за парите си. След като обиколих къщите в областта, тръгнах към ресторантите, където намерих повече потенциални клиенти и продадох остатъка от рибата. И направих всичко това преди последното късче лед да се стопи. Този ден научих урок за стойността на отдадеността. Нивото ми на отдаденост бе фанатично с нагласата "трябва да го направя и нямам друг избор"!

ОТДАДЕНОСТ = РЕЗУЛТАТИ = ЩАСТИЕ

Изкарах повече пари, продавайки риба за няколко часа, отколкото трудейки се усилено за цели две седмици, и всичко това се случи, след като се посветих на продаването на рибата. Озовах се в ситуация, в която нямах никакъв избор. Можех да продам стоката или да я загубя. Беше ситуация на живот и смърт. След това преживяване продажбите "ме плениха", но се превърнах в професионалист едва седем години по-късно.

Първото, което трябва да направите, е да се отдадете продажбите като нещо, което е от изключително значение в живота ви, независимо от кариерата ви (но особено ако сте в сферата на продажбите). Отдайте се сега и само гледайте. Отдадеността е като магия и нищо велико не може да се случи, докато посветеността я няма! Повечето хора не атакуват проектите си с неотложността "трябва да го направя сега" и затова не ги свършват. Повечето хора никога не се отдават като фанатици и затова никога не стават фантастични.

"

(откъс от книгата "Продай или ще ти продадат" - автор Грант Кардон)

 

И така, какво мислите за това, което прочетохте? Дали авторът е прав? Дали наистина отдадените хора успяват да постигнат зашеметяващи резултати в живота си?

 

----------

Коментирай тук отдолу ако имаш какво да допълниш или да питаш, и аз с удоволствие ще ти отговоря.

Благодаря ти, че следиш моя блог. Абонирай се за него, за да получаваш известие всеки път, когато напиша нова статия.

И не пропускай да споделиш линк към тази статия със своите приятели, или пък на своята стена, за да достигне тази инфрмация до колкото се може повече хора, за да покажем на българския народ истината за мрежовия маркетинг!

 

1
Кадри от деня на връчване на пореден мерцедес А кл...
Ето как работим ние в екип KOD21

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 26 Април 2024