9 minutes reading time (1763 words)

Чувал ли си за Синдрома на отличника?

Чувал ли си за Синдрома на отличника?

Тези дни си мислех за "синдрома на отличника" - до колко е полезно да си пълен отличник в училище и дали това не нанася вреди на децата в ученическата им възраст?

Нали се сещаш за онези деца, които се опитват да бъдат перфектни по всеки предмет в училище? Те винаги се стремят към най-добрите оценки, винаги се опитват да впечатлят учителите и родителите си, а пък и съучениците си. Те винаги научават материала си, за да са като "зареден автомат", ако учителят ги вдигне на дъската.

И това е страхотно!

Страхотно е да завършиш с пълно отличие, да следваш в престижен университет, да завършиш 1-2-3 висши образования. Защото работният час на един висшист е по-скъпоплатен от този на човек без съответното образование.

Или поне така би трябвало да бъде...

Но дали в действителност е така?

Дали твоята диплома и образование ти гарантират страхотен и изобилен живот, за които си мечтал?

Би било страхотно всеки, който е завършил висше образование да успее да се реализира в различни сфери и области според специалността си.

Но дали в живота това се случва по начина, по който сме си го представяли?

Нека те попитам нещо - познаваш ли хора, които НЕ работят по специалността си? Сигурен съм, че почти всеки, за когото се сетиш, работи нещо коренно различно от това, за което е учил! Няма да забравя колко често преподавателите ни казваха, че почти никой от нас няма да работи това, за което е отишъл да учи. Беше ми много странно защо ни говорят по този начин. Чудех се какъв е смисъла от това да влагам толкова години от живота си, за да уча неща, които най-вероятно няма да са ми нужни след това...

Защо се получава така?

Защото много често работните позиции, за които мечтаем и за които сме учили, са ниско платени, а твоето семейство "мерси не яде", нали така? Как ще напълниш хладилника, ако едва свързваш двата края? Как ще си платиш застраховката на колата, ако парите ти не достигат да си платиш дори таксата за мобилния телефон?

В почти всички случаи хората търсят каквато и да е работа, стига тя да е по-платена от работата по специалността, за която са учили.

И така - всички илюзии са разбити! Всички мечти са отишли на вятъра! Просто защото ти си пораснал с приятното очакване за така мечтаната работа, но така и "не ти се е отворил парашута".

Нека отново да се върнем в класната стая.

Колко деца има в класната стая? Може би 25, 30? Учителят дава своята информация, или както още обичаме да казваме - "изпява си песента", но всички деца имат различни оценки. Едни са отличници, други са двойкаджии и обикновено гледат през прозореца навън и чакат да бие звънеца. При някои учители дори същите тези "двойкаджии" играят карти на последните чинове. Защо така се получава? Учителят дава всичко от себе си (в идеалния случай), а резултатите са различни... Различни са, защото децата са различни. Детето избира дали да приеме и да научи тази информация или не.

Нека сега да ти задам един въпрос - отличниците ли са най-умните хора?

Ако сметнем, че всички отличници са най-умните, защо всички те не станат изключително богати предприемачи и собственици на бизнеси?

Отговорът е много простичък - Защото повечето от тях побеждават само в класната стая, като правят най-малко грешки и се провалят най-рядко. Те са се научили, че провалът и правенето на грешки са нещо лошо и правят всичко по силите си, за да се отличат и да предотвратят грешки. Когато в живота си същите тези отличници се сблъскат с някаква възможност, те хващат възможността само и единствено ако са сигурни, че и там ще бъдат отличници.

А как разсъждава един "двойкаджия"?

"Двойкаджията" обикновено хваща възможностите в живота една след друга, без да му пука и без да се замисля толкова. Той си казва вътрешно на себе си "Какво пък толкова... Ако не успея, ще получа поредната двойка в живота си... Голяма работа...". Именно това прави хората, които често заклеймяваме като "двойкаджии" толкова успешни, и често именно те се превръщат в истински предприемачи и изграждат големи бизнеси.

В реалния свят на предприемачеството най-успешни са хората, които допускат най-много грешки! На тях не им пука от това, че правят грешка след грешка. Те се учат от тях, анализират ги и просто продължават напред!

Един много любим мой девиз гласи: "Не е важно никога да не падаш, а да ставаш всеки път, когато паднеш!"

Традиционните образователни програми са направени така, че ученикът да се опитва да избяга от предизвикателствата, при които може да допусне грешки. Учениците обикновено подхождат към такива изпитания с нерешителност и голяма предпазливост. А това не е добре, дори е пагубно за децата, особено когато пораснат и се сблъскат с действителността!

Има хора, които буквално се парализират в трудни ситуации и не смеят да вземат каквото и да било решение!

Именно това е и причината повечето хора да прекарват живота си, избягвайки риска. Това са хора, които предпочитат да имат "сигурна заплата" и "сигурно работно място", вместо да се опитат да изградят собствен бизнес и да се стремят към финансова свобода. 

Всъщност, ако това е мечтата ти, няма нищо лошо да залагаш на сигурното.

От друга страна са хората, които обичат предизвикателствата. В по-честия случай те са хора, които не са били отличници в училище. Те са напълно наясно, че по пътя им към успеха ги очакват много разочарования, спънки и провали. Те знаят, че изпитанията при преодоляването на грешките им ще ги превърнат в по-добри и успешни предприемачи и лидери!

Не ме разбирай погрешно. Те не обичат да се провалят! Не им е приятно!

Разликата е в това, че вместо да избягват предизвикателствата, предприемачите знаят, че грешките, които допускат, и изпитанията, които ги очакват, ще ги направят по-мъдри, по-добри и по-богати предприемачи!

За съжаление в училищата никой не учи децата как да бъдат финансово независими и свободни! Системата има нужда от добри специалисти в различни области и именно това е нейната цел - да "произведе" колкото се може повече специалисти, необходими да запълнят работните места.

Системата няма за цел да "произвежда" предприемачи! Запомни го това!

Именно затова в училищата съвсем целенасочено учат децата как да избягват риска, как да бъдат добри и послушни наемни работници. Ако някое дете се прояви като бунтар, веднага го заклеймяват като лошо и безотговорно дете. А това не е правилно.

Докато повечето отличници гледат на риска като на нещо лошо и негативно, повечето предприемачи гледат на риска като на предизвикателство, което би променило живота им към по-добро. Това е тяхната възможност да направят това, което всички други избягват да правят поради своя страх от провал.

Именно рискът е този, който стимулира творческите способности на човека. В същото време рискът поставя на изпитание самоувереността.

Когато един предприемач постигне успех, усещането за постижението, което изпитва е невероятно! Това подхранва неговите сили! Това му дава мотивация да продължи смело напред! Когато той допусне грешка и падне болезнено, тогава си проличава истинския му характер! Характер на предприемач! Силен да се справи и да продължи по пътя, който е поел! Той знае, че падания ще има и психически е подготвен за това!

Как да разбереш какъв е твоя характер? Дали си готов да рискуваш или си от хората, които търсят сигурното? Дали притежаваш силата и характера да станеш истински предприемач?

Отговори си на следващите въпроси и сам ще разбереш къде се намираш!

👉 Как се справяш със загубата? (загуба на пари, загуба на любима вещ...) Дали приемаш фактите и продължаваш напред или се тюхкаш и обвиняваш съдбата си?

👉 Как се справяш със страха си? (страх от провал, страх от неизвестното...) Дали се впускаш в нови предизвикателства лесно или обмисляш със години предоставената ти възможност?

👉 Готов ли си да работиш години наред без да ти се плаща, по проект, в който виждаш перспектива, но има голяма вероятност и никога да не потръгне?

👉 Лесно ли се отказваш, когато си започнал дадено начинание?

👉 Как се справяш с предателството? Повлиява ли силно на емоциите ти или се отърсваш и продължаваш напред?

👉 Когато е напечено и работиш в екип, как реагираш? Овладяваш ли себе си и действията си, или си готов да забиеш нож в гърба на останалите от екипа?

👉 Умееш ли да понасяш отговорност за своите действия и бездействия? Това особено много си проличава в моментите, когато си сгафил. Дали признаваш грешките си и дали поемаш отговорност да поправиш нещата?

👉 Как се чувстваш, когато някой друг допусне грешки, за които ти трябва да плащаш? Би ли спрял да работиш с твой приятел или роднина в такава ситуация?

👉 Какъв си по природа - щедър или алчен?

👉 Какво е чувството ти, когато останеш без пари?

👉 Какво правиш, когато останеш без пари? Може би търсиш пари назаем от приятел, или пък се обаждаш на родителите си да ти помогнат? Или пък взимаш пари от "бързите кредити"? Може би търсиш работа? Или търсиш възможност за бизнес?

👉 Когато си без финанси, обвиняваш ли някой друг за това или търсиш причината в себе си?

 

Ако не можеш да си отговориш на тези въпроси или на част от тях, обърни се към някой твой приятел или роднина, някой който е честен и прям, за да го помолиш да ти помогне. Това също е важно за един успешен предприемач - да умее да приема обратна връзка.

Съветът ми към теб е - ако не си в състояние да приемеш обективните отговори на тези въпроси, по-добре продължи да работиш на сигурната си работа за сигурна заплата. Моите наблюдения са, че хората, които нямат силен характер, не могат да приемат директната обратна връзка. А тя, обратната връзка е много важна, защото бизнесът е един огромен механизъм с обратна връзка!

Колкото и да си готин, обратната връзка не винаги ще е приятна и ти трябва да си в състояние да приемеш този факт! Например - когато клиентите не харесват продуктите ти или услугите ти, няма да си купуват от теб или пък да се възползват от това, което предлагаш. Именно това е обратната връзка! Ако имаш бизнес и откриеш, че някой от служителите ти те краде, това също е обратна връзка! Ако бизнесът ти прави високи раззходи, а приходите са ниски, това също е обратна връзка! И е редно да се замислиш за това!

Затова, колкото и болезнено да е за теб, съветвам те да си отговориш на тези въпроси честно и искренно! Приеми обратната връзка, колкото и да не ти харесва!

Мисли за това, като за иделната възможност да калиш характера си!

Ако ясно и трезво осъзнаваш нуждата от промяна в живота си, свържи се с нас, за да ти дадем формулата за твоя успех!

За едно по-добро бъдеще на България!

Защото заедно можем повече!

 

 

1
Чувал ли си за "синдрома на отличника"? Разбери за...
7 причини поради които хората се провалят в мрежов...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 20 Април 2024