3 minutes reading time (693 words)

Притча за Моркова, Яйцето и Кафето

Притча за Моркова, Яйцето и Кафето


Един ден дъщерята отишла при баща си и тъжно му казала:

- Тате, изморих се вече. Постоянно имам някакви трудности в работата, в личния си живот. Не мога да издържам повече. Нямам сили... Как да се справя със всичко това?

Бащата отговорил:

- Сега ще ти покажа.

Той сложил върху котлоните на печката 3 съда с вода и донесъл морков, яйце и кафе, като ги поставил в трите съда поотделно. След няколко минути изключил котлоните и попитал дъщеря си:

- Видя ли какво стана с тях?

- Ами моркова и яйцето се свариха, а кафето се разтвори - отговорила дъщерята.

- Правилно! - казал бащата. - Но ако разгледаме по-внимателно, ще видим, че морковът, който беше твърд - стана мек. Яйцето от течно се превърна в твърдо. Външно те не се промениха, но вътрешно се измениха под въздействието на враждебната среда - врящата вода. Същото става и с хората - силните външно могат да станат слаби вътрешно, а слабите да станат силни...

- А какво стана с кафето? - любопитно попитала дъщерята.

- О, кафето! Това е най-интересното. Но тапълно се разтвори в агресивната среда и я промени, превръщайки я в чудесна ароматна напитка. Има хора, които не се поддават на промени от външните обостоятелства, а напротив - те самите променят обстоятелствата като ги превръщат в нещо ново, извличайки за себе си полза и знания от тези ситуации.

Какъв да станеш в трудна ситуация - ИЗБОРЪТ Е ТВОЙ!

 

Тази притча е прекрасен пример за това как обстоятелствата променят човека.

Често се случва в трудни моменти да се питаме: "Защо точно на мен се случи това?", "Защо при мен не се получава така, както при другите?", "Защо имам трудности?"... Понякога работим много здраво и даваме всичко от себе си, но "нещата" не се получават така, както на нас ни се иска и това определено ни обезсърчава и води до големи разочарования.

Нека да се замислим обаче - не са ли трудните моменти именно тези, които ни карат да ставаме по-добри, да се обучаваме, да търсим нови подходи, нови стратегии?

Не мислите ли, че трудности има във всеки аспект от живота ни - и в работата, и в бизнеса, и в личен план...?

Нима наистина вярвате, че ако ви се случват някакви неприятности, то тези неприятности са избрали само и единствено вас, и едва ли не - животът на всички останали хора е изцяло подреден, а само вие сте в задънена улица?

Не! Не е така!

И не си мислете, че успехът ей така просто ще се стовари върху главите ви изневиделица!

Преди години и аз се ядосвах на трудностите, но с времето се научих да приемам всяка трудност като възможност да се науча, да стана по-твърд, по-непоколебим, по-иновативен, по-мотивиран да успея.

Днес трудностите за мен са просто едни препятствия, които ме правят по-мъдър и по-добър. За мен трудностите са възможности, чрез които да анализирам и да се променям...

Апелът ми към вас е да приемате трудностите именно по този начин, и дори да бъдете благодарни на Господ за това, че те се появяват в живота ви! Защото само така ще ставате по-силни и непоколебими!

А това е истинският път към успеха!

Сами виждате от притчата, че също като кафето, агресивната среда, трудностите и проблемите са тук, за да ни променят. Да ни научат на нещо ново и да ни изпитат колко силно желаем своята цел и своя успех!

Започнете, че ситуациите са си ситуации и ние не можем да ги променим така или иначе! И фокусът ви не трябва да бъде в тази посока! Ако вместо това, изместите фокуса към себе си и си зададете въпроса "Как аз реагирам на тази ситуация?", тогава всичко във вас ще се промени и ще започнете да се движите в правилната посока, която ще ви отведе към вашия успех!

Гледайте на всички ситуации като на възможности да постигнете мечтите си, защото нито една мечта не се постига лесно!

Именно затова тя се нарича "МЕЧТА"!

 

Споделете тази статия на колкото се може повече места, за да помогнете на вашите приятели и последователи в социалните мрежи да осъзнаят нуждата от промяна!

 

Ако проявявате интерес към бизнес партньорство с мен, КЛИКНЕТЕ ТУК и вижте моето бизнес предложение!

 

 

2
"Ако вашият бизнес не е в интернет, скоро няма да ...
2000 лв доход от LR само 8 месеца след осъзнатия с...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Сряда, 24 Април 2024