7 minutes reading time (1482 words)

Кои са 3-те Аспекта на Цената на Успеха?

Колко струва успеха? Каква е цената му?

За успеха могат да се изпишат много неща... За неговата цена в различните области...

Често наблюдавам спортистите и пътя, през който минават, за да се превърнат в истински шампиони. И те плащат истинската цена на успеха. Нито един световен или олимпийски шампион не е пуснат наготово с парашут просто ей така, нито пък му е връчен златен медал случайно, помежду другото.

Всеки ден тези жадни за успех гладиатори на спортната арена плащат своята собствена цена на успеха! Плащат цената чрез тежките изтощителни тренировки, много лишения, строги хранителни режими, престой далече от семействата си и приятелите си. Трудят се много здраво всяка секунда, заради онзи необикновен вълшебен миг, когато ще се качат на първото място на стълбичката и ще им бъде сложен медала на врата по време на химна на своята родина пред безброй зрители, които са вперили жадни погледи в тях.

А не е ли същото чувството на един предприемач, който е развил собствен бизнес и е дал стойност на много хора, преминавайки през трудния път на лишения и изтощение, дълги часове работа, решавайки проблем след проблем, справяйки се със всякакви предизвикателства?

Предприемачът със сигурност е правил безброй компромиси със себе си, семейството си, приятелите си в името на каузата, в името на идеята, мечтата и бизнеса, който е предприел!

Но каква е целта му?

Разбира се, основната му идея е да подсигури по-добър живот за себе си и семейството си. Неслучайно малък процент от хората по целия свят са най-успешни. Те са хора с характер. Те са тези, които са платили цената... Цената на лишения, на това едва да свързват двата края до онзи съкровен момент, когато всичко, за което са се трудили ще им се отплати многократно!

Статистиката показва че едва 5% от хората в света са тези, които изкарват по над 100 хиляди долара годишно. Същите тези 5% от хората са успели и са направили неща, които останалите 95% не смеят или не искат да направят. Същите тези 5% са били готови да платят цената, били са готови на всички лишения, трудности, проблеми, за разлика от останалите 95%, които са предпочели спокойствието и сигурния начин на живот. За мнозинството от хора е по-лесно да се движат по течението, защото е по-лесно, отговорностите и опасностите са много по-малко!

Движейки се по пътя на кариерното си развитие в своя бизнес в сферата на мрежовия маркетинг, все повече разбирам, че човек трябва да бъде готов да плати цената и да продължи да я плаща всеки ден! Цената да бъде неразбран от повечето хора! Цената да бъде подиграван и осмиван! Цената да оставиш семейството си и любимите си занимания, за да пропътуваш стотици километри и да отидеш на семинар! Цената да пренощуваш далече от семейството си! Да си пресметнал всичко до последния лев в името на каузата, мечтата и мисията, която си поел!

Успехът наистина има цена, приятелю! И в следващите редове ще споделя с теб трите аспекта на цената на успеха, които повечето хора са забравили или просто никога не са научавали за тях. Трите аспекта, заради които не могат да излязат от омагьосаната въртележка, работейки на заплата за ниски доходи, живеейки живот, диктуван от аларма, работно време и шеф!

Ето ги и тях - аспектите:

Елемент № 1 на успеха - Чиракуването!

Чиракуването, или ученето чрез практика - това е първата цена, която човек трябва да бъде готов да плати! Това е начинът, чрез който велики творци и учени като Микеланджело, Леонардо Да Винчи, Айнщайн и други са се превърнали във велики личности!

В този ред на мисли - какво е необходимо, за да очакваш някой да ти плаща добре? Правилно! Необходимо е да имаш добри умения и да си вършиш работата максимално добре за максимално кратко време! Необходимо е да го усвоиш до съвършенство! Да изградиш това умение!

Именно затова ученето чрез практика от самото начало е от изключителна важност. Представи си, че знаеш перфектно правилата за движение по пътищата, но нямаш шофьорска книжка. Какво те ползва това, че знаеш на теория всички знаци и всички правила за движение, като нямаш практиката и не можеш да шофираш? Именно ученето чрез практика е това, което ще те усъвършенства, за да се превърнеш в истински професионалист!

Един спортист тренира повече от хиляда пъти един и същи удар, движение или техника, за да усвои това умение до съвършенство! Брус Лий например казва: "Мен не ме е страх от пративник, който знае 10 хиляди различни удара. Страх ме е от противник, който е усъвършенствал един удар 10 хиляди пъти!"

Елемент № 2 - Отложеното Удоволствие!

Всеки ден аз прекарвам много време в собственото си дисциплиниране, за да съм способен днес да давам най-доброто от себе си за развитието на бизнеса си! Често бях канен на ресторант, купон, парти, развлечение, но аз почти винаги отказвах, защото исках да довърша започнатия от мен проект. Предпочитах да отида на семинар относно бизнеса, който развивам. Предпочитах да пътувам до друг град и да подкрепя екипа си, подкрепяйки партньорите си в техния път на развитие. Дори на последния си рожден ден бях в друг град, за да подкрепя моите партньори и да им помогна с обучение и срещи.

Продължавам да изграждам този свой бизнес всеки ден с една единствена цел - да достигна до ниво на тотална финансова свобода! Именно затова тази втора цена на успеха е Отложеното Удоволствие. Защото това означава, че ти трябва да си отделиш време, в което да се учиш, да се развиваш, да инвестираш в себе си, в нови знания и умения, което в крайна сметка ще те отведе до твоята цел - успеха!

Елемент № 3 - Фокус и Цели!

Всеки ден работя с хора и постоянно се натъквам на една черта в характерите на мнозинството от тях - не могат да задържат вниманието си върху едно нещо за по-дълъг период от време!

Как си представяш, че ще станеш безупречно добър, ще изградиш империя или блестяща кариера, без да се фокусираш върху нещо за по-дълго?

Фокусът е много важен, приятелю! И той трябва да се тренира! Фокусирани мисли в една посока са като лъчите на слънцето, поставени под лупа.  Могат да направят пожар и да пламне всичко. Фокусът е като лазер, който пронизва всичко по пътя си - всякакви ситуации и проблеми!

Днес на много хора им е трудно да се фокусират върху едно единствено нещо, защото имат много други възможности и опции. Много хора днес не успяват, защото имат план А, план В, план С, план D, план Е....

Изгори тези множество планове и се фокусирай върху най-важното за теб!

Постави си краен срок на своята мечта! Краен срок за изпълнението й! Тогава ти си превърнал своята мечта в истинска цел!

Задай си въпроса - "Ако продалжавам да правя това, което правя днес, къде ще бъда след 5 години?".

Всъщност замисля ли си се - къде искаш да бъдеш след 5 години? Замислял ли си се каква е целта ти за след 3 години? А до края на тази година? А този месец? А каква е целта ти до края на настоящата седмица?

Съветвам те да разбиеш целите си на дневни! За мен е най-важна дневната цел! Когато ти ежедневно изпълняваш своята дневна цел, няма как да не изпълниш седмичната или месечната си цел!

Нека целта ти да бъде ясно дефинирана! Например - "Искам да имам къща на брега на океана на остров Бали след 5 години!"

Супер! Искам да знаеш обаче, че това няма да се случи просто ей така със щракване на пръсти! Нито пък ще се осъществи с чакане на късмета или на шестица от тотото! Тя ще стане с МАЛКИ ДЕЙСТВИЯ ВСЕКИ ДЕН!

За финал на тази статия нека ти разкажа една интересна притча за успеха:

Един ученик отишъл при мъдреца и го попитал какво трябва да направи за да успее. Мъдрецът му отговорил, че ще го чака на следващия ден на плажа на морето при изгрев слънце. И така, на другия ден ученикът изчакал мъдреца на уреченото място. Мъдрецът хванал за ръка ученика и започнали заедно да влизат навътре в морето. Продължили с бавни стъпки навътре, докато водата не стигнала до гърдите им. Тогава мъдрецът хванал с две ръце в здрава хватка ученика за врата и го потопил под водата, държейки го здраво, без да го пуска. Ученикът се борел със всички сили, за да се освободи от хватката, но безуспешно! Мъдрецът продължавал да държи здраво ученика потопен под водата. В последния миг ученикът се отскубнал, излезнал над водата и жадно си поел глътка въздух, изпълвайки дробовете си на макс. Мъдрецът го погледнал и казал: "Когато се бориш за успеха, както за тази глътка въздух, тогава ще го постигнеш!"

Със сигурност много от вас биха искали луксозен живот! Със сигурност много от вас биха искали да могат да оставят диря след себе си! Името им да бъде запомнено! Биха искали да работят по свои собствени правила! Когато и където си поискат!

Това са прекрасни мечти, но те имат своята цена, приятелю! Ти трябва да си отговориш най-напред на въпреса - ГОТОВ ЛИ СИ ДА ПЛАТИШ ЦЕНАТА НА УСПЕХА?

 

1
Седем причини, поради които хората се провалят в М...
Научи кои са 6-те стълба на самочувствието

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 19 Април 2024