5 minutes reading time (1064 words)

5 важни Аспекта от Философията на Самураите за Живота и Победата

5 важни Аспекта от Философията на Самураите за Живота и Победата

В тази кратка статия ще споделя с вас 5 от житейските принципи на самураите - воините на Япония, за които достойнството, честта и съвършенството са били над всичко останало!

Япония е една невероятно красива и същевременно дисциплинирана страна, в която красота и самодисциплина, поезия и изкуство - вървят ръка за ръка.

Великите воини винаги ярко са се откроявали от останалите в отношението си към живота, смъртта, уважението към противниците, към учителите, учениците и хората като цяло. При тях винаги всичко е въпрос на чест! Начинът им на мислене се отличава коренно от начина на мислене на всички други. Мъдростта на тези хора е една огромна водеща сила, от която всеки може да се възползва и да преобрази начина си на мислене, за да се превърне в по-успешен във всички аспекти на живота.

И така, да започваме с петте закона на самураите, или петте важни принципа от философията им за успех и победа:

1. Ако направиш грешка, поправи я. Ако я поправиш без отлагане, тя скоро ще бъде забравена!

Няма по-силни уроци от тези, които животът ни поднася ежедневно. Искаме или не искаме, ние ежедневно сме подложени на различни изпитания, изправени сме пред различни ситуации и... като всяко човешко същество допускаме своите грешки. Много важно е обаче да възприемаме грешките като скрити уроци, които животът ни поднася отново и отново. Уроци, от които никой не може да избяга. Уроци, целящи да ни направят по-мъдри, по-разумни и по-добри. И бъдете сигурни - от уроците на живота не можем да избягаме! Те ще идват отново и отново, докато не ги усвоим и не се променим!

2. Животът е дълго пътешествие по пътя към себепознанието

Знате ли коя е най-великата победа? Това е да опознаеш себе си! Присъща черта на всяко човешко създание е да вижда всичко и всеки, но не и себе си. Много често хората обичат да критикуват околните, но не и себе си. Обичат да гледат "съчицата в окото на брат си", но не виждат "гредата в своето око". Затова себепознанието е изключително важна част от пътя на развитието на човека! И, разбира се, най-великата победа е да доминираш над себе си, а не над някой друг. Да се научиш да контролираш себе си! Да контролираш действията си. Да изискваш все повече и повече от себе си! Да бъдеш критичен към себе си! Да бъдеш ГОСПОДАР над себе си!

3. Когато се сблъскваш с неуспехи и трудности, не е достатъчно просто да не се тревожиш! Изисква се смелост и да се втурнеш с радост напред!

Безспорен факт е, че зад всеки успех стоят безброй неуспехи, безброй провали, безброй трудни ситуации. Дали ще позволите на трудностите да ви спрат и откажат от целта ви или ще продължавате смело напред? Много важна съставка от пътя на израстване е да осъзнаем, че НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПИРАМЕ ПРЕД ТРУДНОСТИТЕ! Такива винаги ще има, но от нас зависи как ще реагираме на тях! Много е важно да показваме постоянство и търпение! Знаете ли, че за да открие електрическата крушка, Томас Едисън е направил над 10 хиляди неуспешни опита? Знаете ли, колко провали са претърпели братята Райт, докато открият първия контролиран полет? Ами какво да кажем за откритието на двигателя с вътрешно горене? 

Нека да ви кажа нещо - вашето съпротивление по пътя на успеха е НЕуспеха. Затова го прегърнете като свой съюзник, като най-добрия ви учител и продължавайте да следвате целите си! За да се изстреляте към вашия успех и вашите мечти, вие имате нужда от съпротивление!

Шокирах ли ви?

Нека да си представим орела. Кое му пречи да лети по-бързо? Съпротивлението на въздуха, естествено! Но същото това съпротивление на въздуха го държи да не падне. Сега нека си представим, че орелът се намира във вакуум, тоест в БЕЗвъздушна среда. Дали ще може да полети? НЕ, разбира се!

Същото това нещо, което ви пречи и го възприемате като трудност, то ви и помага, за да продължавате смело напред, ставайки по-добри и по-добри!

От вас зависи дали ще възприемете неуспехите като ситуации, които ще ви провалят, или като такива, на които ще реагирате адекватно и ще ги възприемате като свои уроци!

4. Ако успееш да разбереш едно нещо, пред тебе се откриват други осем!

Абсолютен факт! Ако научиш нещо ново, то отваря пред теб нови хоризонти, нови възможности, нови пътища! Само си представете ако от всяка прочетена книга запомняте само по едно изречение и го оставяте то да ви въздейства, за да се променяте, след няколко прочетени книги в колко по-различна и ярка личност ще се превърнете! Защото вие сте надградили себе си! Затова е много важно да бъдем с отворено съзнание, особено когато четем литература за личностно развитие, или комуникираме с по-успешни от нас хора.

И така, ако усвоявате нови навици, нови умения, които да прилагате в своето бизнес развитие, това със сигурност ще доведе до много по-различен резултат в живота ви. Резултат, който ще ви направи горди от себе си!

5. Няма по-истинска цел от настоящия момент. Целият живот на хората е низ от моменти.

Изключително много хора живеят в миналото. Други пък живеят в бъдещето. Но много често забравяме за настоящето. За ТУК И СЕГА.

Много е важно да се фокусираме върху настоящето, за да построим по-добро бъдеще за себе си и за семействата си!

За да постигаме истински резултати в кариерен план, е необходимо да имаме цели! Тези цели трябва да ги раздробяваме на месечни, седмични и дневни! След това е нужно да осъзнаем, че най-важна е дневната цел! Защото, когато постигаме дневните си цели, това означава, че ще сме постигнали и седмичните, и месечните си цели! А това от своя страна означава, че ние се движим с необходимата скорост право към нашите мечти!

Проблемът при повечето хора е, че имат мнооого желания, особено желанието за финансова независимост. Но не са готови да платят цената, изпълнявайки ежедневните си цели! Друг е въпроса, че голяма част от хората изобщо нямат никакви цели...

 


 

Сред изброените 5 важни аспекта на самураите виждаме всъщност 5 важни закона за успех във всяка сфера от живота, приятели! От това да опознаем себе си до това да имаме успех в кариерен и бизнес план.

Това са принципи и закони, които остават във времето без значение дали ги разбираме, без значение какво е становището ни по въпроса.

Затова, колкото по-добре ги усвоим, толкова повече просперитет ще имаме и буквално ще вдигнем себе си на следващото ниво на развитие.

И запомнете - повечето битки, които водим, са свързани не със враговете ни, а със самите нас!

Желая ви успех!

 

3
Какво виждаш в КРИЗАТА - Проблем или Възможност?
Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 18 Април 2024