8 minutes reading time (1681 words)

Страх ли те е от ❌отказ❌? Притесняваш ли се какво ще кажат другите❓

Страх ли те е от отказ? Притесняваш ли се какво ще кажат другите?

Страх ли те е от ❌отказ❌? Мислиш ли за това - какво ще кажат твоите приятели❓ Интересува ли те мнението на околните❓

Още в самото начало на своя бизнес в МЛМ, всеки нов партньор среща и първите откази, и това е съвсем нормално, разбира се. Откази от най-близките или от хора, от които не очакваме това. Понякога тези откази могат дори да те откажат от бизнеса, особенно ако не знаеш как да се справиш с тях и им позволиш да те разстроят.

Когато аз започнах своя бизнес в като МЛМ предприемач в мрежовия маркетинг, не можех да разбера например, защо някои хора реагират негативно и скептично на това, което аз съм видял като най-добрата възможност. Сякаш не разбираха очевидното или по скоро, умишлено не искаха да го разберат. "Как така не желаеш доходи, успех и развитие?!?" - ги питах аз на отговора "Това не ме интересува" или "Ще си помисля". "Но за какво има да мислиш? Та ти всеки ден споделяш това, от което си доволен тъй или иначе!".

След време, след като натрупах повече опит в бизнеса, промених своята гледна точка. Днес спокойно приемам всеки отказ и знам, че подобна ситуация е нормална. В тази статия ще поговорим за отказите и ще ви покажа как да ги приемаш спокойно, за да не ти попречат на развитието.

 

✅ На какво отказват хората❓

Да, по голямата част от хората, на които ще предложиш да станат твои партньори ще откажат и колкото по-рано разбереи това, толкова по-голям шанс за успех имаш.

Много важно е да знаеш, че според статистиката 10% от хората са търсещи, 10% от тях вече са намерили в какво да се съсредоточат, а 80% не са готови да предприемат действие в момента. Ти трябва да си наястно обаче, че на решението на тези хора влияят множество фактори и те могат да променят своето мнение дори по няколко пъти на ден.

Един от най-главните фактори за това колко от хората, на които ще предложиш бизнес партньорство ще стартират, е силата на твоето предложение, тоест каква е компанията, продуктите, стартовите пакети и т.н. В случай, че работиш с висококачествени и нужни продукти например, по-голямата част от хората може би ще се регистрират, за да бъдат твои клиенти, а това увеличава и ефективността ти.

Все пак, най-често зад отказите стоят причини като: кандидата не разбира този бизнес; не вярва в себе си; притеснява се какво ще помислят за него приятелите му; не смята, че има на кого да го предложи и т.н. Много разпространено също е възражението "Нямам време за това". Напротив, всеки има време за МЛМ бизнес! Просто не го разбира или по-скоро не желае да го разбере и ползва този "добре звучащ" отговор като извинение. Не ме разбирай погрешно. За всяко нещо е нужно време, но в мрежовия бизнес е напълно достатъчно в началото да се отделят около 8-10 часа на седмица.

Кой няма да намери 10 часа на седмица, ако пожелае?

В мрежовия бизнес всеки сам определя работния си график и дори и да е възпрепятстван на моменти, няма нищо страшно в това. Стига да присъединяваш регулярно нови партньори в бизнеса, в една стабилна компания и силен екип ти ще си подкрепен от система за обучения и събития, с които бизнесът ти ще се развива дори и ти да не си там. МЛМ системата има възможно най-гъвкавата възможност за изграждане на доход, а в случай че стане твоя основна професия, то представи си колко свободно време ще имаш тогава.

Сам виждаш, че причините поради, които хората отказват на предложение за МЛМ могат да бъдат много и най-различни. Именно поради това не трябва да критикуваш себе си за отказите на хората. Те отказват преди всичко на самите себе си, а ти не влизай в ролята на психолог и бързо премини на следващия кандидат, защото докато едни хора имат възражения - в същия момент е пълно с други, които нямат.

Не забравяй, че нашия бизнес не е да убеждаваме, а да намерим хората, които желаят.

 

✅ Закона за големите числа❗

В света на бизнеса и търговията има един универсален закон, който се прилага и в МЛМ. Това е закона на "Големите числа".

Общо казано този закон означава, че за да има една продажба, неминуемо ще се наложи поне няколко човека да откажат да купят.

Представи си някой магазин например. Каквато и реклама да прави собственика на този магазин, не всеки, който минава покрай него по улицата ще влиза, и не всеки, който влезе, ще купи. Това, разбира се, не кара собственика на магазина да затвори своя бизнес.

Когато аз разбрах този принцип много по-лесно започнах да приемам отказите на хората, разбирайки че това е тяхното решение в момента, което аз трябва да уважа. Знаейки този закон аз станах много по-спокоен в разговорите си с хората и започнах да поддържам винаги добро отношение с тях.

И тук искам да наблегна на отношението. Един от най-големите проблеми, които имаме в нашата МЛМ индустрия произлиза от страха от отказ. Често новите, емоционално презаредени партньори толкова силно се вкопчват във всеки "нещастник" изпречил им се на пътя, че започват да го притискат и убеждават, че именно този бизнес е единственото му решение в живота, което той точно в този момент трябва да вземе и да се подпише в бланката за регистрация.

Приятелю, този подход е изключително неприятен и води до негативна настройка, отдръпване и разваляне на отношенията с твоите кандидати. Освен това, нека да се замислим. Твоят бизнес се строи изключително в дългосрочен план. Ние не печелим стотици или хиляди левове от един единствен подпис на клиент. Ние не сме в бранша на големите еднократни продажби. В нашата индустрия печелим най-много тогава, когато партньорът започне да се развива, и във времето постига високи обороти и нива. Тогава, когато се превърне в лидер.

Затова се изисква много и упорита работа. Затова на теб ти трябват хора, взели осъзнато решение. Търси ги, увеличавайки количеството срещи без да се вкопчваш в никого. Аз те съветвам да работиш така и да запазваш добрите отношения с хората около теб. Давай им право на избор и те ще ти бъдат благодарни... утре решението им може да се промени и те с радост ще се върнат при теб.

 

✅ Но как да се справиш с отказите от най-близките❓

В повечето случай първите откази, които новият партньор получава, са именно от най-близките си хора. Те знаят, те разбират, те са пробвали. Близки приятели, роднини и дори твоето семейство - отказите могат да дойдат от всеки. Понякога се случва дори именно най-близките да се опитват да те откажат от новото ти начинание с думите "Няма да успееш в това.", "Не се занимавай с глупости", "Аз познавам един човек, който също се занимаваше с това и нищо не постигна" и т.н.

Как да се справиш със всичко това ли?

Най-лесната техника да се справиш с тази ситуация е просто да се настроиш на дългосрочна работа и с усмивка да отговориш "Харесва ми този бизнес и искам да опитам, за да видя какво ще стане". В никакъв случай не спори с никого! Все пак започваш бизнес, с който искаш да измениш своя живот, а това няма да стане за седмица, месец или дори година.

Запази самообладание и в бъдеще покажи постоянство, покажи, че си доволен и най-вече покажи резултат. Скоро тези хора ще дойдат сами при теб, за да те питат как върви. Бъди сигурен, че ще те наблюдават под лупа. В този момент отново с усмивка, поеми отговорността върху себе си и кажи "Искаш ли да ти покажа какво точно правя? Първия път не успях да ти обясня както трябва и вероятно нищо не разбра.".

Все пак, преимуществото на развитието на пазар с висококачествени продукти е, че при всяка от тези ситуации може да спечелите първите си клиенти. След отказа за бизнеса усмихнете се и предложете да пробват продуктите на вашата компания. След като вие вече сте убедени в техните ползи, нормално е и хората около вас да ги използват. На някой ще подхождат, на други не, но в крайна сметка вие ще можете да започнете да трупате първите си клиенти и да създавате първите си обороти, а в МЛМ доволният клиент е половин партньор в бизнеса.

 

✅ В МЛМ дори клиента може да стане успешен лидер❗

Често в МЛМ бизнеса се срещат истории, в които ще срещнеш успешен лидер, който в началото е станал сътрудник само, за да бъде клиент. Да, в момента, в който се е регистрирал е искал просто продуктите, но в последствие започва да ги препоръчва. Препоръчвайки ги, започва да създава ежемесечен оборот за компанията и бонусите не закъсняват.

В компания, в която аз развивам МЛМ бизнес има такива ярки случаи на хора, които в днешно време печелят 4-цифрени суми в евро на месец. Само защото са се впечатлили от продуктите и са започнали пламенно да ги препоръчват.

Затова, замисли се... би ли искал да спечелиш първите си клиенти, вместо да отблъскваш хората с прекалено натякване на бизнеса?

Ако правилно си се настроил и смяташ да си в мрежовия бизнес в дългосрочен план, ще разбираш, че с абсолютно всеки човек може да се изграждат дългосрочни отношения, които да доведат със себе си много ползи. Клиентът се превръща в лоялен клиент, препоръчва продуктите на приятели, дава им препоръки и не е изключено в бъдеще да стане и твой партньор.

Какво по-хубаво от партньор, който е убеден в продукта на компанията?

Бъди търпелив и не позволявай на отказите да те откажат от бизнеса! Работи умно и последователно!

 

✅ Отказите са част от успеха❗

Ще завърша с това, че част от успеха на всеки лидер в МЛМ са именно отказите.

Запомни - "Да" това е нашия доход, а "Не" е твоята работа.

Всяко "Не" не е отказ завинаги!

Всеки от нас има нужда да получава откази, за да трупа своя опит. Това е важна част от успеха!

В МЛМ професионалистите умеят да използват различни подходи и се стремят да получат повече откази, за да стигнат до повече "Да". Това е част от бизнеса, приятелю!

Нормално е не всеки да е готов и да иска точно това предизвикателство точно сега в живота си!

Научи се, че успеха в бизнеса ни е статистика и прави следното: "Да", "Не" - следващия! "Да", "Не" - следващия! Така по-бързо ще намериш своите бъдещи звезди в екипа!

 

3
"Най-трудно се задоволяват бедните" - Джак Ма, осн...
Посещението ни в завода на LR в Германия - Февруар...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 20 Април 2024