Каква е разликата между финансовите пирамиди и мрежовия маркетинг?

Каква е разликата между финансовите пирамиди и мрежовия маркетинг?

"Това е пирамида!" - чувал ли си този израз от хората?

Много често хората сравняват мрежовия маркетинг с финансова пирамида, измамна структура и т.н. Често при опита ми да им разкажа за мрежовия маркетинг, те ми казват - ааа, това е пирамида. И в техния ум думата "пирамида" носи смисъла на измамна схема, която е създадена да те ограбва, да ти взима парите.

Замислял ли си се колко пирамиди има навсякъде около нас?

Погледни тази пирамидална структура:

Пирамидална структура във всеки бизнес

Ако я начертая в подробности, няколко екрана няма да са способни да съберат долните нива.

Нека да помислим малко!

Къде се намираш ТИ в тази структура? Позна! Най-отдолу.

Нека да те попитам - тази структура дава ли ти възможност да не си последен, а да продължиш да разрастваш пирамидата с цел да печелиш? Да, единствено ако си отвориш магазин или станеш вносител на дадена марка. Но тогава ти трябва огромна финансова инвестиция и голям бизнес опит, защото без опит и знания със сигурност ще се провалиш и ще фалираш.

В мрежовия маркетинг структурата е пирамидална, присъединяването става с изключително малка сума, а правата и възможностите са еднакви за всички! Всеки има възможността да изгради мрежа от потребители и сътрудници след себе си и по този начин да получавам един доста солиден доход, базиран на оборота, който се генерира в структурата му.

Но нека да ти разкажа за финансовите пирамиди!

Какво всъщност се крие зад измамните финансови пирамиди?

Основнатата истина за финансовите пирамиди е, че при тях всеки, който се присъедини, плаща определена сума пари, просто за да получи "бизнес дял" или "бизнес права". На него му се обещава, че като включи след себе си други хора, той ще получи % от техните вноски. И така докога? Докато основателите натрупат огромна печалба, хората включени след тях спечелят също добри пари, и колкото по-надолу погледнем в структурата, толкова по-губещи хора ще видим.

Защо се получава така?

Защото при финансовите пирамиди се дават пари за "обещания", а не за реално съществуващи продукти.

Това е и основната разлика между мрежовия маркетинг и тези финансови схеми.

При истинския мултилевъл маркетинг има стокообмен на реален продукт и когато ти се присъединиш към дадена компания, ти всъщност си взимаш пакет от продукти. Може да има някаква малка такса за печатните материали, но това е съвсем в реда на нещата. Мрежовите компании обикновенно предлагат продукти, които са консуматив и човек се нуждае от тях отново и отново. Той ги купува, защото ги харесва, защото се нуждае от тях. А при финансовите пирамиди човек плаща, защото е принуден да дава периодично пари за разни "такси", които му носят отново само обещания и правото да бъде активен в схемата.

При финансовите пирамиди колкото си по-нагоре в структурата, толкова повече печелиш.

При мултилевъл маркетинга не е така. Може да си се включил преди 10 години и да не печелиш нищо, а може да си се включил преди 3 месеца и вече да печелиш. В мрежовия модел има случаи по-горният да взема по-малко от човека, който е включен след него. Това е така, защото човека, включен след него е работил здраво, за да изгради своята мрежа от сътрудници, а горният не е работил толкова много, че да изгради още линии към себе си и затова компанията разпределя бонуса по такъв начин. И това е изключително справедлив начин за възнаграждаване на усилията.

В една от следващите статии ще ти обясня подробно как се случва разпределението на бонусите...


Email