Каква е разликата между Мрежовия и класическия бизнес модел?

Каква е разликата между Мрежовия и класическия бизнес модел?

Здравей, приятел,

В тази първа моя статия ще ти покажа каква е разликата между традиционния бизнес модел и и модела на мрежовия маркетинг или както още го наричат хората - мултилевълмаркетинг модела.

Най-напред нека да кажа, че щом става въпрос за бизнес, значи неминуемо говорим за придвижването на една стока (независимо дали тя е физически продукти, дигитален продукт, услуга и т.н.) от производителя до крайния клиент.

Какво представлява маркетингът?

Най-простичко казано - това е съвкупност от определени действия, които имат за цел да придвижат продукта от производителя до клиента. В това число неминуемо влиза и рекламата, логистиката, системата за обслужване на клиентите и т.н.

В идеалния случай целта на маркетинга е да доведе до потребител, който е готов да закупи предлагания продукт или услуга.

Тук няма как да пропусна да дам любимия ми пример с МакДоналдс. Мислиш ли, че сандвичите на тази верига за бързо хранене са качествени и полезни? А замислял ли си се дали ти не можеш да направиш по-вкусен и качествен сандвич от МакДоналдс? Зная отговора ти!

Защо тогава тази верига е толкова популярна и печеливша?

Отговорът е - добре разработената им маркетингова стратегия!

Мога да ти дам доста примери като този, но по-важното е да се замислиш дали ако имаш страхотен, качествен, уникален продукт, но нямаш подходящ маркетинг план, би бил успешен? В почти 100% от случаите - не!

Малко по-рано ти казах определението за маркетинг.

Сега нека да погледнем как точно се случва стокооборота при мрежовия маркетинг!

Една от огромните разлики между мрежовия бизнес модел и традиционния е, че при мрежовия маркетинг пътят на продуктите е скъсен до минимум. Всеки един от дистрибуторите (сътрудниците / представителите) има собствен профил в компанията, ползва добра отстъпка при пазаруване и когато поръча за себе си продукти, те биват изпратени директно от завода! Тук е мястото да вметна, че ако потребителят не е доволен от даден продукт и желае да направи рекламация, дистанцията е скъсена, защото той ще направи оплакването си директно към фирмата (завода). При традиционния бизнес модел пътят на стоката е в пъти по-дълъг, съответно всякакви рекламации и оплаквания се случват много по-трудно.

Крайната цена на предлаганите продукти в двата бизнес модела:

Ще ти дам един пример с паста за зъби.

Колко лв си готов да дадеш за КАЧЕСТВЕНА паста за зъби? Може би 10-12 лв? Може би повече?

А знаеш ли че ако една паста за зъби струва в магазина 10-12 лв и ти смяташ че тя е качествена, всъщност тя е излязла от завода на около 1-2 лв? Ха сега сам прецени колко качествена е тя!

Да, при класическия бизнес модел цифрите са такива. Вместо за качество, ти плащаш за всички по веригата - вносители, магазини, наеми, реклама и т.н. Равносметката е, че фирмите, които са по веригата увеличават оборота си, съответно и печалбата си, а ти само харчиш.

В мрежовия бизнес нещата стоят коренно различно.

В почти всички случаи компаниите от МЛМ бранша произвеждат висококачествени стоки, които от завода излизат на по-висока цена. Ако трябва да преминат през "дългия път на продукта", крайната им цена ще бъде зашеметяващо висока и те ще са на практика непродаваеми.

Именно затова млм-компаниите са се ориентирали към мрежовия бизнес модел, който дава възможност на всеки един човек да подобри качеството си на живот на достъпна цена.

Да, но от къде идва печалбата на дистрибуторите?

В традиционния бизнес модел, клиентът е обект, който трябва да харчи. В този модел клиентът няма възможността да печели.

В мрежовия бизнес модел обаче всеки един клиент, който си открие профил, има възможността да печели и да създаде собствена мрежа от други клиенти и дистрибутори, които при пазаруване, генерират оборот на компанията, а тя изплаща бонуси на активните сътрудници, или с други думи казано - компанията възнаграждава тези, които разпространяват информацията за нея и продуктите й.

Голяма ценност на мрежовия маркетинг е, че има добре разработена система за обучения, която ПОМАГА на своите сътрудници да бъдат по-успешни в развитието на бизнеса си. Още по-изненадващото е, че всички тези обучения, тренинги, семинари са БЕЗПЛАТНИ за сътрудниците. А знаем, че в днешно време инфорацията и обученията струват МНОГО ПАРИ!

Как се случва това?

Всичко се следи от софтуер, който "знае" кой клиент и дистрибутор към чия мрежа е регистриран и по този начин пресмятането и изплащането на бонуси се случва автоматично, без измами, без фалшификации, честно и прозрачно за всички.

Това е уникално! В свят на измами и злоупотреби, аз съм спокоен за бъдещето си, защото компанията, в която развивам своя бизнес е с КРИСТАЛНО ПРОЗРАЧЕН МАРКЕТИНГОВ ПЛАН!

В следващата статия ще направя сравнение между мрежовия маркетинг и финансовите пирамиди.

Доскоро!


Email