4 minutes reading time (811 words)

Плати сега, а се забавлявай по-късно!

Плати сега, а се забавлявай по-късно!


Има два пътя, по които хората могат да поемат. Те могат да се забавляват сега, а да платят по-късно или да го платят сега, а да се забавляват по-късно. Независимо какъв избор ще направят, едно е неминуемо - животът ще изиска от тях да платят.

Моят баща ме научи на тази важна дисциплина. Всяка седмица ние си разпределяхме домашните задължения за следващите седем дни. Много от тях можеха да бъдат свършени по всяко време през седмицата. Целта беше всичко да е приключено до събота по обед. Ако съумеехме да го направим, цялото семейство отиваше да се забавлява. Ако задълженията не бяха изпълнени, забавлението се отлагаше за този, който не се беше справил и той оставаше вкъщи, за да ги изпълни. Беше необходимо да пропусна крайния срок само два или три пъти, за да си дам сметка, че е по-добре да "платя предварително" - да си свърша работата навреме.

Този урок беше много ценен за мен и аз го преподавам на моите деца - Елизабет и Джоел Портър. Искам те да осъзнаят, че няма такова нещо като "безплатен обяд", че животът не е подарък - той е инвестиция. Колкото по-рано успеят да поставят под контрол желанията си и се съобразят с това, което животът изисква от тях, толкова повече успехи ще постигнат. Джон Фостър е казал: "За един човек, който не е решил каква роля ще поеме в живота, никога не може да се каже, че принадлежи на себе си. Той принадлежи на всяко нещо, което успее да го залови в плен." Приятелят ми Бил Класън често ми напомня, че "когато плащаме по-късно, цената е по-висока"!

Винс Ломбарди казва: "Не познавам нито един ценен човек, който да не цени усилията и дисциплината. Дълбоко вярвам, че най-щастливият час за когото и да е на този свят - неговото най-велико осъществяване - е моментът, в който то лежи изнурен на бойното поле като победител, след като е вложил цялото си сърце и всичките си сили в една добра кауза."

цитат от книгата "Развий лидера в теб" - Джон Максуел

 

С огромно удоволствие споделям този полезен откъс от книгата на Джон Максуел със всички вас.

Авторът е изключително прав по отношение на това, че е много по-ефективно да плащаме цената във всеки аспект от живота в самото начало.

Замислете се колко много хора искат да имат някоя материална вещ - сега, на момента. Телевизор на кредит, телефон на изплащане, екскурзия на кредит... И в същото време колко малка част от хората са точно с противоположния начин на мислене: "най-напред ще се потрудя, за да събера необходимата сума, а след това ще си позволя това и това..."

В ежедневието си постоянно срещам хора от първия тип, и много по-рядко срещам хора от втория тип.

Често хората от първия тип искат днес да живеят добре, днес да са щастливи, днес да имат всичко, за което си мечтаят. И, разбира се, благодарение на примамливите кредити от банките, те наистина успяват да имат тези неща сега, на момента. Какво се случва обаче в действителност с тези хора? Голяма част от тях не смогват да си направят правилно аритметиката, и съвсем скоро се оказват с още кредити зад гърба си, с които се опитват да изчистят старите кредити, а това означава лихва върху лихва... И колкото повече време минава, толкова повече този топ хора се вплитат в дълбоко в този капан, от който няма измъкване.

А втория тип хора - те знаят, че "безплатен обяд няма", и че ако искат да постигнат нещо повече в живота си, ще им се наложи да почакат, да се потрудят, да наберат нужната скорост и инерция, за да го постигнат. Благодарение на начина им на мислене, именно те успяват да постигнат големи успехи в живота си, успяват да придобият всичко, което искат, но не на всяка цена, не на кредит, а по един разумен и интелигентен начин.

Хората, стартиращи в мрежовия маркетинг по подобен начин често искат бързи резултати. И не си дават сметката, че "безплатен обяд няма". Няма как да постигнат бързи резултати, просто ей така, като чакат наготово нещо да се случи.

Малцина са тези, които стартират с ясната нагласа, че ги чака труд и пот, за да изградят истинска империя в мрежовия бизнес. И именно тези труд и пот са цената, която те плащат! Това са хора, които знаят, че "няма безплатен обяд", и че ако не платят цената в началото, те никога няма да постигнат това, което искат. Това са хора, готови да се борят със зъби и нокти, готови да направят и невъзможното, за да постигнат целта си.

Мрежовия маркетинг е прекрасен пример за съществуването на двата типа хора. И много бързо след стартирането си, новия партньор показва доколко е готов да плати цената на своя успех!

А вие от кои хора сте?

Коментирайте отдолу под тази статия, ако имате въпроси, препоръки или просто искате да изкажете своето мнение. С удоволствие ще ви отговоря.

Желая ви успех!

 

2
BOL Цветелина Тодорова интервюира OL Ангел Мацанов...
Изгряващата звезда Младши Мениджър Десислава Кръст...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 25 Април 2024