8 minutes reading time (1594 words)

7 ползи на МЛМ в сравнение с традиционния бизнес

7 ползи на МЛМ в сравнение с традиционния бизнес


Мрежовият маркетинг е една огромна индустрия, създала най-много милионери по целия свят и променила безброй човешки животи. Ненапразно е наричан "Бизнесът на 21-и век" и в по-развитите държави е оценяван подобаващо, именно поради факта че се дава възможност на огромно количество хора да подобрят значително материалното си състояние.

В България, за съжаление, все още доста хора възприемат мрежовия маркетинг като нещо несериозно, от което не могат да се изкарват кой знае какви пари. Истината обаче е съвсем различна и доказателство за това са растящия брой променени животи, благодарение на МЛМ, дори и в България.

Често изказванията по повод мрежовия маркетинг са от некомпетентни хора, които изобщо не са пробвали и нямат база за сравнение, но аз като човек, който години наред е преминал през различни професии, различни сфери, бил съм надничар, обикновен работник, развивал съм собствен бизнес, а в момента съм МЛМ предприемач, мога наистина да направя обективно сравнение между МЛМ и традиционния тип бизнеси.

 

ПОЛЗА № 1: ПЪРВОНАЧАЛНАТА ИНВЕСТИЦИЯ

В традиционния бизнес често ви е необходима солидна инвестиция, която за съжаление повечето хора нямат в кеш и се налага да опрат до услугите на някоя банка. Разбира се, рискът е доста голям, не се знае дали ще потръгне бизнеса. Статистиката показва че всеки 9 от 10 бизнеса фалират в първите 5 години, така че вероятността това да се случи и на вас, е наистина огромна. В мрежовия маркетинг нямате инвестиция. Стартът на бизнеса е като станете клиент на избрана от вас мрежова компания и започнете да ползвате нейните продукти. Продукти, от които така или иначе имате нужда и ако тази компания не съществуваше, вие пак бихте ги ползвали, закупувайки ги от друго място. Какъв е рискът? НУЛЕВ! Защо? Защото ако не ви потръгне, вие не сте потънали в заеми, не сте инвестирали в нищо. Дори не ви се е наложило да си правите фирма, да си купувате касов апарат и т.н. Ако пък и продуктите не ви харесат, можете просто да преустановите всичко с тази компания.

 

ПОЛЗА № 2: ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА РАЗВИТИЕ

В традиционния бизнес обикновено сте ограничени откъм възможности за развитие. Ако бизнесът ви достигне до своя таван, до максималния си капацитет, оттам нататък се налага да реинвестирате, за да разширите дейността си. Ще се наложи да се сдобиете с още стока, с разширяване на помещението, увеличаване на работниците и т.н., което носи огромни рискове. В МЛМ е различно - там възможностите на практика нямат таван. За да се развивате, вие просто увеличавате броя клиенти и партньори, с което автоматично се увеличава потреблението във вашата мрежа, а оттам и месечното ви възнаграждение. За да се случи това, вие НЕ влагате пари в стока или в помещения, а в ОБУЧЕНИЯ! А тези обучения често се случват на кафе или онлайн пред компютъра. Като вземем впредвид факта, че повечето МЛМ компании предлагат развитие на международно ниво, чрез мрежовия маркетинг вие буквално правите международен бизнес, за разлика от повечето традиционни бизнеси, където клиентите ви са ограничен брой, и съответно печалбата ви е ограничена.

 

ПОЛЗА № 3: ПРОДУКТИТЕ СА С ДОКАЗАНО КАЧЕСТВО

Ако желаете да произвеждате какъвто и да било продукт, ще се сблъскате с огромни препятствия и предизвикателства. Озаконяването на един продукт от ежедневна необходимост не е шега работа. Ако пък ще се заемете с дистрибуция или търговия, също ще се сблъскате с редица трудности. Ще е необходимо да помислите за целия процес по придвижването на продукта до крайния клиент. Също така ще ви е необходима и реклама. В Мрежовия маркетинг всичко е супер улеснено, защото на вас не ви се налага да мислите за производство, печати, сертификати, узаконяване, дистрибуция, реклама и т.н., защото тези процеси са вече създадени от МЛМ компанията. Вашата роля ще бъде само и единствено да разказвате своите лични впечатления и преживявания с продуктите. Разбира се - ако попаднете в подходящия екип, ще ви бъдат предоставени инструменти и материали, чрез които да работите по-ефективно и да се превърнете в истински професионалисти в МЛМ. 

 

ПОЛЗА № 4: 100%-ова ПОДКРЕПА

Ако желаете да получите подкрепа в традиционния бизнес, това трудно ще се случи. Там никой няма интереса да ви обучава и да ви помага, защото е възможно да се превърнете в негов конкурент. В мрежовият маркетинг е точно обратното - всеки лидер има ползата да ви помага, защото системата е такава, че когато неговите партньори растат в квалификации, титли и пари, тогава и самият той расте. Тоест ефектът е win-win. Ти печелиш - аз печеля. Този модел на работа променя тотално взаимоотношенията между партньорите и всички те ясно осъзнават, че единственият начин за успех в МЛМ е като помагаш на другите и като ги обучаваш да постигнат тези умения и знания, които и ти самия си постигнал! Знаете ли за друга сфера, която се гради на този принцип? Аз - не!

 

ПОЛЗА № 5: Важността на уменията

С каквото и предприемачество да се захванете, вие ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да придобиете определени умения. Разбира се, най-добрият начин за това е като започнете да трупате опит и се учите на принципа проба-грешка. Но... това е доста бавен и труден процес. От друга страна, в МЛМ също е необходимо да се обучите на определени умения, които се свеждат най-вече до правилно комуникиране с кандидатите. В мрежовия маркетинг можете да придобиете тези умения много бързо, благодарение на системата на работа, която аз често обичам да наричам "франчайз". Лидерите с повече опит обикновено са създали през годините своя затворена система на работа, чрез която учат своите новостартирали сътрудници как да се предпазят от грешките, които те са правили, и как да усвоят максимално бързо нужните умеиня за ефективна работа. С други думи - стартирайки като МЛМ предприемач, вие сте изцяло облагодетелствани от факта, че ставате част от добре работеща система, която ще ви подкрепя буквално от ден първи, без да имате никакъв предишен опит в мрежовия маркетинг.

 

ПОЛЗА № 6: Лостовият ефект

Ако се захванете с какъвто и да е бизнес, определено в началото ще сте сами и ще ви се налага да правите абсолютно всичко, да отговаряте за абсолютно всичко, да бъдете първият, който отключва вратата и последният, който си тръгва. С други думи - вие сте си създал едно по-ангажиращо работно място. Този сценарий най-често се случва в малкия бизнес. Там е изключително трудно за предприемача да започне да използва така наречения "лостов ефект". Най-често причината за това е, че той просто не се доверява на други хора да вършат нещата, които върши той. В мрежовия маркетинг нещата стоят коренно различно. Още от самото начало, когато вие регистрирате първите си партньори или клиенти, започвате да усещате лостовия ефект. Ако имате 10 нови партньора и всеки от тях отделя по 3 часа дневно, това означава, че във вашият лостов ефект е 30 часа. И, разбира се, колкото повече расте вашия екип от партньори, толкова повече човеко-часове ще имате в мрежата си. Или - толкова по-силно ще усещате този лостов ефект.

 

ПОЛЗА № 7: Спасителната жилетка

В традиционното предприемачество обикновено се стартира с голяма сума пари от собствени средства, или с кредит от банката. Рискът е голям и човек се обрича да работи доста усилено, дори постоянно, само и само да не изгуби парите си. Водени от това, често предприемачите са под голям стрес и напрежение, а когато отговорностите с времето започнат да нарастват, на тях им се иска да се откажат, но осъзнават че е твърде късно. Не е толкова лесно за един предприемач, вложил маса време и пари, просто ей така да се откаже и да прекрати. Той се бори до последната капка. И нека не забравяме статистиката, която сочи, че в първите 5 години всеки 9 от 10 бизнеса фалират. От друга страна, стартирането като МЛМ предприемач става с покупка на продукти, които обикновено са консуматив и вие така или иначе харчите за такъв тип продукти. Тоест - рискът отсъства. Защото дори и да не потръгне, вие така или иначе ги ползвате тези продукти. Винаги когато решите, че ви е дошло в повече, можете просто да спрете, да си дадете почивка за известно време, или да се откажете изцяло. Това е така, защото в мрежовия маркетинг вие не инвестирате нищо, нито пък сте си купили касов апарат, нито сте открили фирма, нито сте подписали договор за наем на помещение, нито сте закупили стока, която да държите на склад, нито сте наели персонал. Ето това е спасителния пояс, който имате в МЛМ! А това дава огромно спокойствие, нали така?

 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

все повече хора в днешно време разбират, че започването на какъвто и да е бизнес е свързано с големи рискове, с инвестиции, а същевременно вероятността за успех е минимална. Много хора по света днес осъзнават ясно тези разлики между традиционния бизнес и МЛМ, и именно това е причината стотици милиони души по цял свят да се присъединяват към МЛМ индустрията. Тя е създала над 40% от милионерите в щатите, а 65 хиляди човека продължават да се присъединяват всеки ден към индустрията на мрежовия маркетинг. 

Разбира се, не си мислете, че Мрежовият маркетинг е перфектен... Не, не е перфектен. Той е просто по-добрият избор, по-лесният начин за предприемачество, по-достъпният начин за стартиране и най-хуманния бизнес модел, в който всеки от твоите лидери и ментори има ползата да те превърне в професионалист!

Мрежовият маркетинг в никакъв случай не е за мързеливите, защото се изисква работа, работа и пак работа. Но той е много по-добрият начин за всеки обикновен човек, без значение от пол, образование, раса, религия и т.н., да се превърне в предприемач и да изгради своето ярко бъдеще за себе си, за семейството си, за децата си.

 

Коментирайте отдолу тази статия и аз ще отговоря с огромно удоволствие на всичките ви въпроси!

За едно по-добро бъдеще на България! 

 

1
Как една майка с бебе развива своя МЛМ бизнес? - В...
Лидерски Тиймбилдинг KOD21 - хотел Калиста, Староз...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Събота, 20 Април 2024