8 minutes reading time (1552 words)

5-те универсални закона за успех в бизнеса - Боб Бърг и Джон Дейвид Ман

5-те универсални закона за успех в бизнеса - Боб Бърг и Джон Дейвид Ман


Кои са законите за успех в бизнеса? Съществуват ли гаранции за успеха? Съществуват ли принципи и правила, които ни гарантират 100%-от успех?

По всяка вероятност всеки МЛМ предприемач си задава тези въпроси и търси отговорите им.

Боб Бърг и Джон Дейвид Ман дават изключително добра и убедителна формулировка на законите за успех в бизнеса. Те с автори на концепцията за "5-те универсални закона за успех в бизнеса" и сега ще ви ги представя по-подробно. Тези закони важат с пълна сила без значение от продукта или услугата, пазара или сферата.

И така, двамата автори през 2007 година издават книгата "Дай, за да получиш", в която те формулират пет универсални закона за успех в бизнеса. Тази книга за отрицателно време превзема най-престижните световни класации за бестселъри в сферата на бизнеса и се издава в десетки държави. Написана е под формата на супер увлекателен кратък роман.

А ето ги и законите, формулирани в тази книга:

  1. Закон за стойността;
  2. Закон за възнаграждението;
  3. Закон за влиянието;
  4. Закон за автентичността;
  5. Закон за приемането.

Доказано е, че тези пет закона за успех в бизнеса са наистина универсални и са на 100% приложими във всяка една сфера.

А сега ще разгледаме всеки един от тях по-отблизо.

 

1. Закон за стойността

Законът за стойността се отнася до това да давате повече срещу парите, които вземате насреща за продукта или услугата, която предлагате.

Може би ще се запитате дали е възможно да давате повече и дали по този начин не се обричате на фалит?

Тук е важно да отбележа, че има разлика между понятията "цена" и "стойност".

Цената е просто една цифра. Една сума пари, която искате от вашия клиент в замяна на вашия продукт или услуга.

Стойността обаче е нещо коренно различно. Стойността се създава от самите нас, но същевременно се определя от клиента. В очите на клиента един продукт носи повече стойност от друг продукт, или една компания носи повече стойност от друга компания.

Например ако развивате онлайн бизнес и се нуждаете от ефективна реклама, и до момента сте се опитвали сами да пускате рекламата си през гугъл или фейсбук например. Харчили сте Х лева за реклама всеки месец, но резултатите не са задоволителни. Осъзнавате, че се нуждаете от професионални услуги и откривате дигитална агенция, на която поверявате управлението на рекламата ви. Там работят изключителни професионалисти, които си разбират от работата. Започвате да плащате определена месечна такса на тази агенция, резултатите месец след месец започват да стават все по-добри, рекламата ви започва да става супер ефективна и вие увеличавате многократно печалбите си. Дават ви различни съвети, помагат ви да подобрите имейл маркетинга си, ремаркетинга и други важни елементи, чрез които вие започвате да продавате като за световно. Е, вие продължавате да плащате месечната такса на дигиталната агенция, но професионалистите в нея ви спестяват средства за рекламата и са ви помогнали да печелите по-добре. Тоест - получавате по-голяма стойност от това, което плащате. В същото време в дигиталната агенция получават приличен доход, което е съвсем нормално и в реда на нещата, нали така?

Какъв е изводът?

Ако надхвърлите очакванията на клиентите си, те ще бъдат доволни, а вие ще получавате още повече.

 

2. Закон за възнаграждението

Този закон гласи следното:

Приходите ви се определят от това колко човека обслужвате и колко добре ги обслужвате.

Разбира се, законът за стойността е изключително ключов и без да даваме нужната стойност, ще ни е трудно да успеем в бизнеса.

Но... сама по себе си стойността не е достатъчна. Бизнесът ви не би бил успешен, ако давате стойност само на един човек или само на една компания.

Затова е важно да осъзнаете, че на колкото повече хора предоставяте стойност, толкова по-успешни ще ставате! 

Например в мрежовия маркетинг представителите на някоя МЛМ компания често са готови да дават стойност, но се фокусират само върху един-двама клиенти и като че ли други клиенти не съществуват. А това от своя страна не им носи така желаните резултати и ако не се насочат към повече и повече потенциални клиенти и партньори, на които да дават повече стойност, те са обречени на провал.

Какъв е изводът?

До колкото повече хора достигнете, толкова по-успешни ще ставате!

 

3. Закон за влиянието

Този закон се отнася до това - колко често поставяте интересите на другите пред вашите собствени интереси.

Именно от това се определя влиянието ви.

Може би ще ви се стори нелогично и дори скандално, но това е съвсем логично, и то не само в бизнеса, а и в семейството, и в живота като цяло.

Успешен бизнес се изгражда именно върху успешни взаимоотношения с клиентите. 

В ежедневните си действия ще бъдете изправени пред редица предизвикателства и често ще ви се налага да избирате чии интереси да сложите на първо място. И именно там се дънят доста предприемачи, защото те мислят най-напред за себе си.

Ще дам отново пример с мрежовия маркетинг, понеже там имам ежедневни наблюдения. Забелязал съм, че този закон важи много силно при МЛМ предприемачите.

Познавам много мрежовици, които тръгнаха да се развиват успешно, а днес ги няма в играта именно заради това, че те не пожелаха да се променят и да поставят в определени ситуации интересите на техните екипи над своите собствени интереси. Това доведе до редица разочарования и те постепенно изгубиха позициите си пред своите последователи.

Колкото повече оставяте вашето лично его да ви води, забравяйки за интересите на вашите клиенти, партньори и т.н., за техните нужди и желания, толкова повече спада вашето влияние сред тези хора, а с това те ще спрат да ви се доверяват и да ви харесват.

Искам да не останете с грешни изводи - не е идеята да се превръщате в жертва, която никога не получава това, което иска, а по-скоро да бъдете разумни във всяка ситуация и да търсите начини как вашите клиенти да останат доволни, а и вие самите да не се прецакате. Да се стараете да давате по-висока стойност на клиентите си, като по този начин ще засаждате семенца на доверие към вас. По този начин доверието към вас ще расте повече и повече, хората ще бъдат все по-привлечени към вас, ще ви харесват и ще искат да бъдат ваши клиенти или бизнес партньори именно заради това влияние, което сте постигнали над тях.

Какъв е изводът?

Грижете се за вашите клиенти и кандидати. Грижете се за техните интереси. Само това е начина да създадете мрежа от клиенти и партньори, които да ви харесват и да ви се доверяват.

 

4. Закон за автентичността

Този закон гласи, че най-ценното нещо, което можеш да предложиш на света, това сте вие самият!

Всички умения, които притежавате - без значение дали са продажбени умения или технически умения, ораторски умения и т.н., няма да ви помогнат кой знае колко, ако вие самият сте фалшиви, ако играете фалшива роля, ако не сте себе си!

В бизнеса всичко тръгва от нас самите. За да сме успешни, е необходимо да сме наясно с това кои сме ние, в какво вярваме, защо правим това, което правим.

Само по този начин можем да обичаме истински това, което правим. А тогава то се получава от сърце!

Клиентите винаги ще ви усещат когато вършите работата си със страст и любов. Няма как да вършите нещо със стаст и любов ако не сте автентични. А когато вършите всичко с любов и душа, тогава вие не го чувствате като работа, като тежест, а напротив - раздавате се на макс. И то се забелязва от останалите.

Какъв е изводът?

Всичко започва от вас самите! Бъдете себе си! Обичайте това, което правите! Именно от това има нужда пазара и ще продължава да има нужда от него!

 

5. Закон на приемането

Този закон гласи, че ключът към ефективното даване е да останете отворени към получаването!

Даването и получаването са като двете страни на монетата. Когато даваме, на нас ни се предоставя правото и да получаваме.

Разбира се, фокусът не бива да бъде върху получаването, а върху даването. Да се научите да давате стойност. Вършейки това ежедневно, вие си спечелвате правото да получавате в замяна. И нека да уточня - да получавате в бизнеса не е привилегия, а право! Право, което се печели!

Най-интересното е, че ако човек наистина се фокусира върху даването, той непременно започва да получава най-различни неща по най-неочаквани начини от най-различни места. Често тези ситуации могат да бъдат сравнени с късмет, но не е така.

Това са причинно-следствени връзки.

Давате стойност - получавате влияние върху повече хора - те ви опознават още по-добре, започват да ви харесват и да ви следват, доверието се увеличава, искат да поддържат взаимоотношения с вас, искат да правят бизнес с вас, искат да сте успешни в бизнеса и... животът започва да ви се отблагодарява за това, което преди време сте дали.

Какъв е изводът?

Тайната на получаването е в даването!

 

В заключение

Петте универсални закона за успех в бизнеса на Бърг и Ман са:

  1. Закон за стойността;
  2. Закон за възнаграждението;
  3. Закон на влиянието;
  4. Закон за автентичността;
  5. Закон за приемането.

Бърг и Ман споделят, че тези закони не се отнасят само и единствено до бизнеса. Един наистина добър бизнес закон е приложим във всички сфери на живота – в приятелството, в семейния живот, във взаимоотношенията между колеги, и т.н. и т.н.

 

И така, ако тази информация ви е била полезна, ще се радвам да коментирате отдолу под статията. Също така бих бил благодарен ако споделите тази информация на повече места, за да докосне сърцата на повече хора, които биха я използвали за животопроменяща!

Желая ви успех!

 

 

1
Изгряващата звезда Младши Мениджър Десислава Кръст...
КОД21 Тиймбилдинг Приморско 09.2021 - Незабравими ...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Петък, 26 Април 2024