История за синдрома "ТЪПА БРАДВА"

Дърварят Пешо, който бил опитен дървар, решил да мине покрай един от новите си колеги, за да види как се справя с работата. Той видял, че неговият колега много свирепо сечал едно голямо дърво, но това, което успявал да постигне било единствено да обелва кората на дървото.

Като видял усилената работа и загубените усилия на колегата си, Пешо му казал:

"Защо не наостри брадвата си? Ще е по-ефикасно!"

Новият колега отвърнал:

"Не, нямам време да остря брадвата си. В момента съм много зает с отсичането на това дърво."

Пешо си тръгнал, а колегата му продължил да удря с изтъпената брадва по дървото, успявайки да обели само кората му. След дълги опити той доста се уморил от напразните усилия и осъзнал, че наистина трябва да я наостри. Решил да отиде до града - до местния железарски магазин, за да си закупи каквото е необходимо за наостряне на брадвата.

Управителят на железарията му казал:

"Дааа, Брадвата ви наистина е доста затъпена. Но ако бях на ваше място нямаше да я наостря. Има един нов начин за сечене на дървета, който е много по-добър от остра брадва. Нарича се ВЕРИЖЕН ТРИОН. Чрез него ще можете да сечете много повече дървета на ден"

Дърварят се зарадвал и казал:

"Просто ми дайте този верижен триен и изчезвам, че работа ме чака".

Той грабнал верижния трион и заминал по най-бързия начин към гората. Два дни по-късно новият дървар се върнал в железарския магазин. Той бил потен, имал мазоли по ръцете си и изглеждал ужасно депресиран. Намерил управителя на магазина и казал:

"Хей, ти ми продаде този верижен трион и ми обеща по-добри резултати. Мъчих се като роб в горите два дни и все още не съм отсякъл дори едно дърво!"

Управителят на магазина се усмихнал и казал:

"Добре, синко, само ми подай верижния трион и ще ти кажа къде е проблема."

Управителят на магазина се загледал в триона и не забелязал нищо нередно. Тогава той хванал стартовата корда и я издърпал силно. От верижния трион се чуло "БРЪЪЪЪМММММ", започнал да излиза пушек и той започнал да работи.

В този момент новият дървар възкликнал: "Хей, какъв е този шум?"

На управителят му станало ясно, че дърварят не отделил никога време да разучи характеристикиге или поне да види как работи новият инструмент.

 

Много хора, стартиращи свое собствено бизнес начинание, особено в индустрията на мрежовия маркетинг страдат от същия този синдром - синдромът "ТЪПА БРАДВА". Те си поставят цели, работят усилено, но никога не постигат успеха, който искат.

Защо се получава така?

Защото те никога не намират време да наострят брадвата си чрез учене на нови ефективни умения. Тези предприемачи прахосват толкова много усилия, губят толкова много ресурси и в крайна сметка провалят кариерата си. Те се нуждаят само за малко да се откъснат от налудничавата безполезност, за да усвоят усилията, които ще са им от полза до живот!

Ако се нуждаете от обучение, дори когато постъпвате на работа в МакДоналдс, за да се научите да правите хамбургери, защо очаквате, че без да инвестирате известно време и усилия за усвояване на умения за кариера в сферата на мрежовия маркетинг, ще станете успешни?

Голяма част от новостартиращите мрежари в някоя мрежова компания попадат в тази ситуация, без да осъзнават грешката, която допускат.

Много е важно всеки предприемач да осъзнае необходимостта от придобиването на нови инструменти, и не само от придобиването им, а и от познанието как да ги използва рационално! И в това забързано общество е необходима малко дисциплина и инвестиция на време, за да се усвоят новите умения за изграждане на бизнес кариерата.

Какво ви е необходимо, за да го направите? Най-вече желание. Желание за промяна. Желание за придобиване на нови професионални умения.

Всяка промяна към по-добро в живота, тръгва от едно вътрешно желание, от вътрешен порив, от осъзнаване на необходимостта от промяна.

Замислете се за различните сфери в живота - познавате ли хора, които въпреки предприемаческото си мислене, тъпчат на място цял живот, а други успяват да се развиват и да вървят напред?

Къде е разликата? В желанието за промяна, в желанието за придобиване на нови умения, в осъзнаването на нуждата от постоянно ъпгрейдване на информацията и целенасочените действия в посока развитие!

 

1
Възползваме ли се от Възможностите или ги пропуска...
Четирите Потока на Парите | Четирите Квадранта на ...

Свързани публикации

 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Неделя, 18 Април 2021