5 важни теми, които Робърт Кийосаки засяга в книгата си

Една от най-известните книги за финансова грамотност в световен мащаб без съмнение е книгата "Богат татко, беден татко" на Робърт Кийосаки. Тя е изключително увлекателна и представя фундаментите за печелене на финанси и запазването им. 

Вътреки че книгата му е писана през далечната 1997 г, тя е повече от актуална в наши дни.

Книгата "Богат татко, Беден татко" е написана най-вече като помагало на родителите, които осъзнават нуждата от промяна в начина на възпитание на техните деца. За родителите, които искат да научат децата си на най-важните уроци за парите и за богатството.

Както знаете, родителите са най-важните учители и най-силният пример за децата си. Затова именно тя е насочена най-вече към родителите, които осъзнават нуждата от по-различен манталитет и по-различно възпитание за техните деца.

Ненапразно подзаглавието на книгата е "Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа - не!" - за да се наблегне най-напред на нуждата от превъзпитание на родителите, които от своя страна искат техните деца да се превърнат в успешни предприемачи.

Основните уроци, на които авторът Робърт Кийосаки набляга в своя бестселър са:

Така описани, тези уроци звучат доста неясно и дори абстрактно. Но когато се задълбочите в книгата и се постараете да я четете с разбиране, тогава ще осъзнаете много правилно какво точно има впредвид авторът във връзка с тези основни уроци.

Книгата "Богат татко, беден татко" от Робърт Кийосаки ни дава едно огромно богатство от идеи за успешен живот.

Тук ще изброя 5 важни теми (идеи), които авторът засяга в книгата, които със сигурност не изчерпват съдържанието й.

И така:

 

1. Да си богат е въпрос на личен избор

Книгата "Богат татко, беден татко" със сигурност не започва с тази идея, но ако я четете внимателно, със сигурност ще откриете почти на всяка страница доказателства за това, че да си богат е въпрос на личен избор. В страниците на книгата разбираме, че е нужно себеотдаване, за да успеете в своето начинание. Всъщност тези принципи важат и за всеки друг аспект в живота, нали така?

Най-основната, най-първичната причина да започнете да печелите пари според Робърт Кийосаки, е да имаш ОГРОМНА ВЪТРЕШНА МОТИВАЦИЯ. След това обаче само мотивация не е достатъчна. Иска се и упорита работа, упорити действия в правилната посока!

(Аз лично се сблъсквам ежедневно с най-различни хора, изявяващи своето желание да постигнат финансова свобода. И когато им дам точна формула, точен план, по който да го постигнат, повечето се отказват, защото разбират, че е нужно да работят известен период от време за своята финансова свобода.)

В книгата си Робърт Кийосаки казва "Повечето хора избират да не бъдат богати. За 90% от населението това е <<прекалено голямо главоболие>>"

За автора е важно човек да има много дълбоки емоционални причини да се превърне в богат и съвсем съзнателно да вземе своето решение да бъде богат. Ако човек няма истински голяма причина, то няма и смисъл да се опитва да стане богат. Защото ако избере този път, със сигурност ще му предстоят да изучи доста нови умения, да придобие доста нови навици, да промени доста неща в живота си, а тази задача определено ще му се струва непосилна при положение, че няма голяма вътрешна причина да го направи.

В този ред на мисли, Кийосаки казва: "Искам да бъда свободен да пътувам по света и да живея по начина, по който ми е приятно. Искам когато това стане възможно за мен, да съм още млад. Искам просто да бъда свободен, да имам контрол върху времето си и върху живота си. Искам парите да работят за мен! Това са моите дълбоки емоционални причини!"

Затова една от големите идеи на неговият бестселър "Богат татко, беден татко" има за цел да научи читателя, че е необходимо съвсем съзнателно да направи своя избор и да се посвети на своя финансов успех само ако има истинска вътрешна причина за това. Робърт Кийосаки е убеден, че човек сам решава от коя страна да бъде - от страната на бедните или от страната на богатите. Всеки прави своя избор лично, и дори и да не го осъзнава, той съвсем несъзнателно е направил своя избор да бъде от страната на бедните.

 

2. С какъвто се събереш, такъв ще станеш

Чували ли сте израза, че вие сте средноаритметичното на 5-те ви най-добри приятели?

Е, Робърт Кийосаки доста сериозно подчертава този факт в книгата си "Богат татко, беден татко". От почти всяка страница на книгата се долавя идеята му за влиянето на околните върху нас и върху начина ни на мислене, когато става въпрос за отношението ни към парите, печеленето на пари или пък правилното им управление, запазване и умножаване.

Разбира се, заглавието на книгата "Богат татко, беден татко" е избрано неслучайно. Сценарият също се върти изцяло около двамата бащи - богатият баща и бедният баща.

Бедният баща е биологичният баща на Робърт Кийосаки, а богатият баща е бащата на неговия най-добър приятел.

Бедният татко е възпитаван с традиционните ценности от сорта на "Учи много, за да си намериш добра работа в добра фирма.".

Богатият татко пък изповядва коренно различни ценности - "Учи много, за да разбереш как да инвестираш в правилни активи!".

Както виждате, има голяма разлика в двата типа мислене. И именно тази разлика в мисленето предопределя и финансовото положение на двамата бащи.

И така, като говорим за обкръжение, ако вие сте обкръжен от близки хора, приятели, роднини, колеги и т.н., подвластни на мисленето от типа "Беден татко", тогава рано или късно ще започнете да мислите като беден човек! Това е неоспорим факт!

И обратно - ако вашите близки, вашето обкръжение, приятели, роднини, колеги разсъждават в стила "Богат татко", тогава е неизбежно и вие да започнете да променяте мисленето си в посока богатство и просперитет.

Или както народът е казал: "С какъвто се събереш, такъв ставаш".

А ето и още един любим цитат от книгата "Богат татко, беден татко" на Робърт Кийосаки: "Не слушайте бедни или изплашени хора! Аз самият имам такива приятели и ги обичам много, но те са олицетворение на Страхливото пиле в реалния живот. Стане ли дума за пари, особено за инвестици, и те извикват в един глас: <<НЕБЕТО ПАДА>>! Разчитайте на тях да ви обяснят защо нещо НЕ може да стане!"

 

3. Придобивай активи и започни да печелиш от тях!

Едно от най-важните послания, които Кийосаки ни отправя, е че всеки, който желае да придобие истинско богатство, най-напред трябва да научи значението на думата "актив". След това разбира се е необходимо да започне да придобива именно такива активи и съответно да започне да печели от тях. 

Той дава много точно определение на думата "актив", като ни учи, че истинските активи генерират паричен поток (доход). Цялата концепция на книгата "Богат татко, беден татко" ни учи именно на това.

В книгата си Робърт Кийосаки акцентира много силно върху това какво е актив. Той споделя, че огромна част от населението по света не са научени на това. И именно това тяхно "невежество" ги тласка да вземат постоянно погрешни финансови решения. 

Той много силно насочва вниманието ни към това, че независимо дали човек ще си купи нов дом с дългосрочен ипотечен кредит, или нова кола, или път нов телевизор и т.н., това са все пасиви. С други думи - тези придобивки не ни носят пари, а по-скоро те са ни само и единствено в разход..

Правилният план, който човек е добре да следва, е най-напред да придобие активи, които да започнат да му носят парични потоци, и след това да започне да придобива пасиви, с които да заживее по-щастливо. Защото по този начин активите се грижат за подсигуряването на пасивите.

Именно затова най-основният урок, на който ни учи авторът е, че БОГАТИТЕ ХОРА НЕ РАБОТЯТ ЗА ПАРИ! Богатите правят така, че парите да заработят за тях, като придобиват активи. И когато се сдобият със свободни пари, които са например спечелени, или пък са спестени, или взети назаем, тогава те се оглеждат за подходяща възможност в която да инвестират в активи, които активи от своя страна ще започнат да им носят още пари.

А какво всъщност правят бедните и средната класа? Те не инвестират в активи, а напротив - харчат постоянно, за да си купуват пасиви, за които си мислят че са активи, или пък просто не се замислят и постоянно харчат средствата си за неща, които по никакъв начин не им носят  нови приходи. 

И какво всъщност се получава в срезултат на това? Бедните хора и хората от средната класа непрекъснато изпитват финансови затруднения, и не успяват да излязат от омагьосаната въртележка цял живот!

Робърт Кийосаки го е формулирал много простичко, като е казал: "Трябва да знаете разликата между активи и писави, и да купувате само и единствено активи. Ако искате да бъдете богати, то е единственото, което трябва да знаете!"

Всъщност концепцията на Кийосаки за придобиването на активи е толкова фундаментална, че тя е буквално основният двигател на цялата книга "Богат татко, беден татко". Правилото на автора за придобиване на активи звучи толкова просто и елементарно, че повечето хора именно заради това не осъзнават колко е важно да бъдат правилно образОвани в тази насока!

 

4. Придобий финансова грамотност!

Финансовата грамотност е задължителна за всеки, който има желание да започне да печели все повече и повече пари, както и да съумее да ги запази и да ги накара да заработят за него. 

Робърт Кийосаки в цялата си книга акцентира, че е от изключителна важност човек да има финансова грамотност!

За него финансовата грамотност е е едно от най-най-важните неща, за да се усвоят истинските уроци за парите. Ненапразно в книгата си "Богат татко, беден татко" той неведнъж набляга много силно на факта, че финансова грамотност трябва да започне да се изгражда още в семейството. Родителите трябва да започнат да я изграждат в децата си.

Той често цитира думите на "богатия татко", който обичал често да им повтаря: "Ако искате да забогатеете, трябва да бъдете финансово грамотни!"

За да бъде уверен в своите финансови решения един зрял човек, той трябва да има правилно отношение към парите, а това до голяма степен се изгражда още в детската възраст. Разбира се, това не е еднократен урок, който човек научава, а е непрекъснат процес, който продължава цял живот. Нали знаете - човек се учи докато е жив!

И ето го големият парадокс! Образователната ни система НЕ подготвя младите хора да бъдат финансово грамотни! Тя набляга на четенето и научаването на какво ли не, но не и на практични съвети по финансова грамотност! Това, което децата научават в училище, за жалост не им помага в живота, когато им се налага да вземат важни решения, свързани с парите.

Ето и още един чудесен цитат от книгата, свързан с необходимостта от финансова грамотност:

“Тъй като учениците завършват училище без да имат финансови умения, милиони образовани хора се справят с професията си успешно, но това не им спестява финансовите проблеми. Те започват да работят по-усърдно, но положението не се променя.

Това, което липсва в образованието им е не как да правят пари, а как да ги харчат – какво да направят, когато ги изкарат.

Ето това се нарича финансово умение – какво правите с парите си, след като ги изкарате, как пречите на хората да ви ги вземат, за колко време ги задържате и колко усилено работят парите ви за вас.”

Именно затова, Робърт Кийосаки анализира основите на добрата финансова грамотност в своята книга "Богат татко, беден татко". И тази финансова грамотност включва базови познания по счетоводство, правилно разбиране на думите "активи" и "пасиви", инвестиции, разбиране за пазарите и дори право.

Най-голямата инвестиция, която човек е редно да направи, това е инвестирането в знания, инвестирането в собствения си ум. Именно това е и една от основните идеи на книгата "Богат татко, беден татко"!

 

5. Как да генерираш пасивен доход?

Тази концепция също е ключова и представлява съвсем логично продължение на дълбокото убеждение на Робърт Кийосаки, че е крайно необходимо да се инвестира в активи, които от своя страна да започнат да генерират парични потоци, или както още се наричат "пасивни доходи".

Какво представлява пасивният доход?

Това е доход, който се генерира от някой актив, без непременно да се налага човек да присъства или да участва в някаква дейност, за да го получава.

За пример можем да дадем отдаването под наем на имот - апартамент, офис, гараж. Човек получава ежемесечно своя пасивен доход от този имот, без да участва в момента за печеленето на тези пари. По-скоро той си е свършил работата преди това, за да се сдобие с финанси, да го закупи, да го отдаде под наем и след това да печели пасивен доход дългосрочно.

И именно поради идеята си за пасивни доходи, Кийосаки става супер скептичен към перспективността за забогатяване на работещите на заплата, или както той ги нарича - наемните служители. Те продават времето си и работят за пари. Това значи, че възможностите им за добри приходи са силно ограничени от времето, което те продават на своите работодатели. Какво се получава на практика? Наемните служители ограничават доходите си единствено до заплатата, която получават, чрез която някой друг е определил колко струва тяхното време и техните умения. Получава се така, че наемните работници нямат повече време, което да продадат, за да спечелят повече пари.

Парите от заплатата се стопяват бързо, погасявайки ежемесечно текущите сметки, и наемните служители отново и отново са без финанси, в очакване на следващата заплата. Работейки като наемни служители, в хората отсъства каквато и да е инвестиция в активи. Познавате ли такива хора? Пълно е!

Ето още един любим цитат от книгата "Богат татко, беден татко" на Робърт Кийосаки:

“Финансовите затруднения често идват при тези, които цял живот работят за друг. Към края на своя трудов стаж те няма да имат нищо.”

Или с други думи - наемнитге служители почти нямат варианти за генериране на пасивен доход, за разлика от инвеститорите, ръководителите на бизнес и предприемачите.

Робърт Кийосаки неведнъж споделя за своя любим начин за генериране на пасивен доход. И той е чрез придобиването на доходоносни недвижими имоти, които да се отдават под наем или пък да се продадат с печалба след време.

За Кийосаки недвижимите имоти, ценните книжа, хонорарите от интелектуална собственост и всичко останало, което има стойност, са истински активи, които носят парични потоци! 

Стартирането на партньорство с МЛМ компания според Кийосаки също е чудесна бизнес възможност, в която човек първоначално започва да работи по утвърдена система на работа, а скоро след това става инвеститор в своята собствена мрежа от сътрудници и клиенти.

Концепцията за пасивния доход е разгледана доста подробно в книгата на Кийосаки "Четирите потока на парите". Там той ни представя 4-те възможни начина, чрез които хората на планетата печелят своите финанси.

 

И така,

В заключение

Мога да кажа, че книгата "Богат татко, беден татко" на Робърт Кийосаки е едно изключително полезно четиво, което промени моя живот и ме разтърси доста мощно! Тази книга буквално преобрази живота ми!

В нея се преплитат няколко важни концепции за финансов успех и финансова свобода и ако вие сте от хората, които търсят по-различен начин на живот и не са открили начин да го постигнат, прочетете на всяка цена тази книга!

Тя може да промени и вашия живот, както промени и моя живот!

Ако изпитвате нужда от нещо ново в живота си, вижте моето бизнес предложение, като кликнете ТУК, попълнете необходимите полета и аз ще се свържа непременно с вас, за да разговаряме в подробности!

Очаквам ви!